Sentimen dan Trend Semasa

Sentiment dan Trend Semasa

By 14/02/2018 February 15th, 2018 120 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah

Segala Puji Bagi Allah Tuhan sekelian alam.

Salam dan Selamat sejahtera semua.

Hari ini telah wujud SIGNAL SENTIMENT dalam pasaran.
Pasaran bakal berlaku perubahan sifat pada hari ini yang bererti ia cenderung bermulanya permulaan trend pergerakan harga dalam pasaran yang lebih menyeluruh.
Harga kaunter yang jatuh akan mulai berakhir dan kenaikan harga akan lebih menyeluruh dijangka berlaku bermula hari ini terhadap semua kaunter.

Keadaan perubahan pasaran ini akan membentuk momentum sentimen RALLY yang lebih jelas dengan turnover pasaran yang semakin besar.
Tempoh Rally dijangka mampu sehingga May-June 2018(PRU RALLY).

Fokus kepada kaunter yang berada di tahap:
[list style=”simple” icon=”bookmark” icon_color=”#FF4500″]

  • Pertengahan kenaikan(kenaikan yang belum selesai).
  • Bermula bergerak naik dari pelantar harga yang kukuh.
  • Belum menaik dari pelantar yang kukuh.
  • Kaunter yang jatuh banyak dan belum wujud pembentukan pelantar harga-teknikal rebound.
  • Jauhi sekali dengan KAEDAH KEJAR HARGA! kepada harga kaunter yang menaik sangat tinggi.
[/list]

Insyallah Ta a’la

Selamat Maju Jaya

– Don Trader –

[button size=”medium” link=”https://www.facebook.com/groups/saham101/permalink/10155225402866088/” style=”solid” icon=”computer”]Rujukan Kaedah Ilmu – Huraian Sentimen Dan Trend Semasa[/button]

120 Comments

  • Boleh/sila share kepada rakan2 yg lain. Semoga membantu dan bermanfaat

  • Don Trader Don Trader says:

    salam. kita akan start sambung penhuraian di sini. sila fokus. tugasan sya untuk bantu dan beri pedoman kepada sahabat 2 kita di luar sanan sya kira sudah memadai

  • Don Trader Don Trader says:

    market dalam ON TRACK untuk berlaku momentum kenaikan dgn heavy volume pd minggu depan, insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    cara nak pastikan
    1.Rujuk post sentiment/signal sentiment yg di huraiakn- sudah bermula frame Rally
    2.Kounter mulai begerak menaik tapi belum keluar volume spike,
    3.Kenaikan baru bermula dan volume di kecilkan hari ni- volume kapit- ia merujuk selasa depan akan start dgn heavy spike
    4.Tanda utk spike semua benchmark2 yg di tunjukan dalam posting sentiment sperti COP,DJIA dan FTSE masih menaik atau kekal tinggi sehingga esok dan isinin

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Iman Safwan

  • Tuan, kita masih memerlukan volume 4b+ ke untuk RALLY valid?

  • sekarang kena Fokus kepada kounter yang berada di tahap:

    1.Pertengahan kenaikan(kenaikan yg belum selesai)

    2.Bermula bergerak naik dari pelantar harga yg kukuh

    3.Belum menaik dari pelantar yg kukuh

    3.Kounter yang jatuh banyak dan belum wujud pembentukan pelantar harga-teknikal rebound

  • Don Trader Don Trader says:

    As Salam. Jika merujuk kepada penilaian setakat ini.
    Pegerakan kaunter telah memasuki Mode Pergiliran.
    COP telah pun mencecah ke paras usd62 dan kini berlegar hi kepada USD64.
    Seperti penghuraian lepas di grup umum PSBM.
    COP jika meneruskan momentum dan membina pelantar dalam landasan, ia mampu bersedia ke usd 66 dan ke sifat harga usd74. Di sini kita boleh sandarkan bahawa kekukuhan harga pada kebanyakan harga kaunter minyak sekarang sedang berlaku penyerapan sebelum berlaku momentum rally seterusnya.

  • Don Trader Don Trader says:

    Untuk kebanyakan kaunter lain dalam berlainan sektor.
    Mode bergiliran sdg jelas berlaku sperti kaunter dalam industri Besi, pergerakan kaunter bersize besar adalah berperanan untuk mengimnagan nilai index KLCI.

  • Don Trader Don Trader says:

    Dari sudut volume dan turnover, market perlu menyerap tekanan jualan dari aktivity pengambilan untung dan FS sepenuhnya sebelum meneruskan meomentum kenaikan seterusnya. Beberapa kaunter kecil perlu memainkan peranan utk heavy spike dgn volume bagi menyumbangkan volume turnover ke paras 4billion + sehari.. market perlu membentuk turnover yg tinggi semula meneruskan RALLY ke tahap seterusnya

  • Don Trader Don Trader says:

    Memastikan dan menentukan Timing/Entry yg tepat untuk sentiment/sesuatu harga bagi kaunter adalah perkara yg paling sulit dalam kamus seorang Pelabur/Pedagang.
    Dengan ini kaedah penilaian di bawah perlu di disiplinkan dalam menentukan keputusan dan tindakan :
    1.Keselamatan modal
    2.Bagi ia menaik dan untung pada akhirnya
    3.Bagi ia menaik dengan sangat tinggi dalam masa yg cepat

    Setiap keputusan kita perlu berdasarkan pada keutamaan di atas.
    Iaitu dengan menilai dalam sudut keselamatan modal.
    Jika sesuatu pemilihan timing/kounter sudah pasti selamat.
    Maka baru menilai dan memilih dari yang paling pasti menaik dan untung.
    Dan jika sudah menepati buat penilaian dan pemilihan terakhir ialah untuk mencari kaunter dan timing yg paling lumayan menaik dan paling cepat waktunya.

    Andai kata kita gagal memilih timing/kounter yg no 3.
    Kita akan jatuh ke keadaan no2 dan Jika kita gagal dalam penilaian pada pilihan no 2.
    kita masih lagi selamat modal dan memasuki keadaan no 1.

    Kaedah inilah yg menentukan penilaian dan pemilihan kaunter dalam activity pelaburan /trading kita.
    Di mana ia menentukan strategi pelaburan dan trading.
    Pemilihan bebrapa list kaunter yg berprospek tinggi.
    Contoh dalam 10 kounter. dalam kategori no 1.
    kemudian menilai kembali dan membuat pemilihan ke kategori no 2 dan seterusnya menilai lagi utk ke katogeri no3.

    Pastikan langkah2 penilaian tidak silap supaya tiada kaunter yg benar2 brospek tidak terkeluar dari senarai asal(no 1)

    Kaedah strategi ini sangat perlu dan penting untuk memastikan kita sentiasa konsisten dan bersedia dalam menghadapi sebarang perubahan dalam penilaian asal.
    Kemudian yg seterusnya adalah kaedah strategi yg kita guna pakai dalam penentuan pecahan modal dan peruntukan cash berdasarkan prospek sentimen kaunter yg telah kita nilaikan

  • Don Trader Don Trader says:

    sila hafal dan catit bende ini

  • Don Trader Don Trader says:

    Untuk counter minyak, ia kejatuhan sementara nak flush out retailer.
    Insyallah, ia akan recover dgn cepat. Hibiscs kita jadikan benchamrk. Mereka masih ada di dalam..

  • Don Trader Don Trader says:

    jika berpandukan sifat pengumpulan yg lepas di sekitar .77-90, kounter ini mampu longterm ke rm1 semula. max dalam rm1.40 untuk TP RALLY pertama.

  • Don Trader Don Trader says:

    kena tengok reaksi market pada hari ini

    1. Kejatuhan bersifat sementara = key di sini agak pasti- dari pengalamanan rohani-ilmu fakir gerak
    2. timing dan trend kena hadam dan monitor lagi. pada masa yg lepas. harga kounter byk bergerak menaik setelah harga COP jatuh.
    3. Dan Rally sentiment yg kuat pd Penny stocks selalu bermula dan start semasa index dan regional jatuh- tapi dalam keadaan terkawal dan bersifat sementara
  • Don Trader Don Trader says:

    NIKKEI open low dan slowly up.
    Patern yg sama di jangka berlaku pd DJIA malam ni- jatuh dan tutup Gap dan closing dgn rebound- lebih tinggi. Seperti huraian lepas, bagi mejayakan Rally. Pasaran perlu melalui bberapa fasa.
    Proses pengumpulan, penyerapan jualan perlu berlaku lama. Matang utk short term biasa pd 11-41 hari.
    Kesediaan sesuatu market dan harga untuk spike semula di ukur dgn kekuatan harga dalam melawan kejatuhan index/sentiment buruk.
    Di mana kebiasaanya Rally counter Penny sentiasa berlaku tanpa hirauakn kedudukn index dan sentiment (yg kita nampak pd zahir/akal kepala)

  • Don Trader Don Trader says:

    Untuk grup umum kita tidak lanjutkan penghuraian dan keterangan seperti yg kita telah buat di masa ayat market “crash ” yg lepas.
    Dalam pandangan saya mereka semua sudah boleh merujuk kepada mentor/otai masing-masing untuk terus berurusniaga dan melabur dalam market.
    Ini kerana pasaran masih dianggap stabil..
    Di sini kita akan sentiasa meberi huraian sehingga ahli semakin faham dgn ilmu(insyallah selagi saya ada kemampuan)

  • Don Trader Don Trader says:

    Alhamdulillah, Counter Penny masih mengambil tempat. Term warrant yg nak expired masih berleluasa menaik dgn mode bergiliran. Hari ini LBICAP WA dan UNIMECH WA

  • Don Trader Don Trader says:

    Warrant2 yg nak expired tidak di galakan trade, nanti tekena dan terlekat sekali cukup buat modal kalian habis begitu sahaja.

  • Don Trader Don Trader says:

    Sila move foward untuk menjadi pelabur tulen- genuine trader.

  • Don Trader Don Trader says:

    contoh term warrant yg nak expired- yg terlarang. seperti mahsing wb. last week ia spike dar .005 ke .08(terakhir) hanya bberapa hari harga menjadi seller .005 semula. siapa yg tak faham market. dan tak ta’kik ilmu. suka kejar harga . sekali trade sahaja sudah abes modal

  • Don Trader Don Trader says:

    nati rujuk kaedah/stratergi perngurusan portfolio. pada masa yg lepas saaya pernah hurai dengan detail cara nak up portfolio dan ambik risl. Rasanya ada kat dalam laporan Portfolio gain ROI 2000+% juga. – minta admin bagi link ke sini

  • DJIA jatuh banyak sila snap

  • Seperti penghuraian yg lepas. Kita menantikan Rally kounter Penny Stock* dan ia sedang berlaku secara bergiliran pd masa sekarang.iaitu dalam term waarant yg nak expired. Mudahan ia akan sentiasa bersambung. Kebiasaan RALLY kounter Penny /3rd liner berlaku pd masa world/regional jatuh.Peserta akn terus ragu dan syak.Dan harga terus menaik

  • Don Trader Don Trader says:

    dari sudut frame- kejatuhan masih di dapati bersifat sementara
    dari sudut trend- pasaran masih tiada berlaku perubahan sifat yg baru. keadaan sentiment kemarin mampu bersambung pd hari ini.insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    Prospek counter yg menaik hebat biasanya adalah dari kalangan kounter yg di luar radar peserta di dalam keadaan sentiment yg meragukan dan tidak menentu.
    Seperti contoh pd pelaung yg lepas selepas signal sentiment di berikan.. bberapa kounter telah bertindak menaik secara Skala SUPERB(terma warrant nak expired) grup tidak megalakan mengejar harga kecuali jika kita mampu mentelaah dgn ilmu dan sudah mnegenal pasti dgn lebih awal dan mngumpunya..contoh peluang begini seperti toyoink wa yg berharga dr .005 sen spike ke max .22 sen. hanya dengan modal 30k anda sudah mampu menjadi seorang JUTAWAN

  • Don Trader Don Trader says:

    beli dan menilaikan sesuatu setelah berlaku- ia masih lagi mampu untung dan meyakinkan pd seuatu tahap akal fikiran dan bhatin– tapi dari tahap pertama ilmu. ia sudah gagal,sebab kita tidak mampu mngenal pasti prospek dgn lebih awal dgn ilmu2

  • Syed Ridhwan Syed Ridhwan says:

    Saya ada beberapa lagi senarai warrant yg nak expired. Antaranya Puncak-wb, expired 7.2018. harga sekitar 5sen.

  • Don Trader Don Trader says:

    trend kounter oil and gas. – sperti masa lepas, setelah COP menaik ke paras max- harga kounter oil n gas tidak menaik seiring. setelah COP jatuh baru lah harga oil n gas kounter bergerak menaik. begitu juga case yg paling terbaru setelah COP rebound dr usd57 ke max usd64 – harga kounter oil n gas tidak seiring- di sini kita perlu menilai term.timing yg berbeza bagi pergerakan.- mode pergiliran yg sangat halus reaksinya- ia bergantung kpd keadaan pikiologi dan kesediaan peserta. seperti yg di huraian2 sebelum ni dan di atas- kebanyak prospek kounter menaik berlaku semasa keraguan dan ketidak sediaan peserta memasuki pasaran atau di luar rada peserta

  • Don Trader Don Trader says:

    sila fokus kepada semua kounter PN17

  • Syed Ridhwan Syed Ridhwan says:

    hanya thheavy, eka, stone, kfm, naka, dan perisai yg syariah.

  • Don Trader Don Trader says:

    counter oin n gas sudah spike

  • Don Trader Don Trader says:

    ini bukti penghuraian tadi. spike tatkala COP ,world dan regional jatuh- mode keraguan dan ketidak sediaan retail

  • Don Trader Don Trader says:

    hibiscus mendahului spike= lowest .91 tutup GAP sebelum ni. saya sendiri tak sempat nk wat PUS, pagi ni duk sibuk dgn bende lain..

  • Don Trader Don Trader says:

    mentelaah sentiment dan trend ni bende yg sgt sulit dan memerlukan fokus dan penelitian lebih dari biasa. selesai bab sentiment baru di luasakn jalan2 fikiran kpd pemilihan counter dan harga. Di dalam keadaan yg kurang bersedia. sya tak mampu untuk mentelaah semuana sekali gus- walaupun begitu. bab sentiment yg paling terpenting d sini. silap yg ni,akan hancur semua pengaturan yg lain

  • Don Trader Don Trader says:

    pasaran telah memperlihatkan bahwa esok bakal berlaku perubahan sifat . Term RALLY PENNY STOCK- INSYALLAH

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam Sebarang kemasa kini dan [enghuraian sentiasa di buat di close grup DT. Sebagi susulan dari apa yg di huraiakn kemarin. Insyallah kejatuhan adalah terkawal, Global dan regional mampu mencapai paras terendah dalam masa terdekat dan rebound kembali. Momentum pasaran secara keselurhan masih lemah. Pengerakan kounter masih dalam mode bergiliran. Terma PENNY STOCK di jangka wujud secara bergiliran

    Pasaran selalunya bergerak lumayan semasa para peserta tidak bersedia dan ragu di dalam pasaran.

  • Don Trader Don Trader says:

    pasaran mampu berlaku perubahan sifat hari ini. di mana ia di ertikan BUY ON DIP

  • Nor Hazreen Nor Hazreen says:

    Sesi pertama pagi ni banyak kaunter jatuh..jadi sesi petang yang kedua mungkin ada kenaikan kah?

  • Nor Hazreen Nor Hazreen says:

    Bagaimana nak detect?

  • Don Trader Don Trader says:

    selain kita menilai dan mentelaah dengan pancaindera zahir,akal dan ilmu,kita perlu hidup pancanindera yg bhatin. bagi setiap kebenaran itu jelas dengan Ilmu Yakin

  • Don Trader Don Trader says:

    antara kounter yg paling lumayan spike dr komen sentimwent di atas adalah LBICAP-WA. terendah .06 kejap tadi dan sekarang .13 sen. hampir 100% dalam masa tak sampai 1 jam

  • Don Trader Don Trader says:

    ini contoh kounter yg di luar radar peserta. dalam keadaan sentiment meragukan dan menakutan.
    kounter yg berbahay sebab nak expired rak sampai setahun. Bahay katogeri begini anda akan dpt lihat sperti toyoink wa- spke sehingga .22 sen dalam 2 hari dan tak sampai seminggu sekarang lowest .045 semula. sekali kena hancuss terus modal

  • Don Trader Don Trader says:

    dalam katogeri konter bgini-
    1. kenal pasti sentiment dan trend dgn baik
    2. mencari dan mnilai kounter yg mampu seiringan dgn sentiment dan trend
    3. cari entry dan timingm

  • Don Trader Don Trader says:

    Dalam market.Ia penuh dengan agenda. Agenda market selalu buat kita sentiasa tidak senang duduk. kebanyakan orang akan sentiasa di belenggu dengan piskiology perubahan dalam pasaran. market tak gerak salah, naik pun salah,turun pun salah. kita terdedah dengan pandang akal dan anggan2 yg tak pernah putus. Kita merasa terkilan dan menyesal kerna tiada kesempatan..

    cara utk kita stabil. BUkan lah perlu market dan kounter kita menaik tetapi
    1. Berusaha dengan jalan yg tepat dan benar
    2.Redha dengan semua yg di takdirkan ALLAH- yg tiada meyalahi syariaT(Puas Hati) dengan semua keadaan)
    2.Sentiasa mengakui kesilapan dan sentiasa memperbetulkan diri dalam medalami ilmu dan meperbaikan amalan
    3. bila sudah sentiasa istiqamah.Yakin dan Sabar dengan Ilmu dan Reski dari Allah- jangan lah kita mnyangka bahwa walapun kita kaji,melihat harga bergiliran menaik di depan mata kita. Ada tertulis reski kita padanya.

  • Don Trader Don Trader says:

    Wahai Allah. Tenangkan diri kami dari tadbir dan aturkan bagi kami akan urusan agama,akhirat dan dunia kami.

  • Don Trader Don Trader says:

    market ON TRACK. DJIA jatuh da rebound close hi.Mingu depan pasaran malaysia akan meneruskan momentum kenaikan.rebound kembali. kounter 2 yg telah menaik akan meneruskan kenaikan sehingga peserta *Kejar Harga*

  • Pasaran masih meneruskan dengan kenaikan secara bergilir.. cuba fokus dan buat kajian kpd kounter2 yg melawan arus terutama kepada trend kounter yg menaik seperti
    1.Muda
    2.Kobay
    3.asdion

    Bagi faham kaedah dan bagaiman timing mereka menaik. Andai kita tiada dapat reski dalam kounter begini dan sekurangnya2 kita mampu faham bagaiman kounter2 menaik. Bagaimana ia memulakan pelantar dalam mejadikan harga spike tinggi

  • Bila kita faham trend sesiatu kounter dan sentimen semasa. Di sebalik kounter spike yg kita tak boeluang beli awal. Trend akan beralih kpd kounter seterusnya. Kalau kita tak kaji setiap perubahan sentimen,trend da sifat2 kounter. Next kounter yg akan rally pun kita akan terlepas peluang. Kebiasaanya kita hanya mampu kenal pasti sesuatu kenaikan setelah ia benar2 berlaku. Untuk yakin dengan lebih awak. Pelu memahirkan diri dengan penyaksian2 ilmu-pemgalaman sendiri

  • Seperti contoh pada masa yg lepas kita telah mengenal pasti frame sentimen . Dan trend warrant expired bermula dgm toyoink. Selpas itu dgn mahsing wb dr .005 ke hi .08 dan kemudian lbicap
    Wb. Juga lumayan. Bab2 ini kena selalu significant

    Trend dan pemilihan kounter/ timing,boleh juga d sandarkan
    1.frame sentimen
    2.mirror stock. -kounter yg selalu bgerak seiringan pd rally2 yg lepas
    3.related compny yg mwujudkan istilah mirror*
    4.Prubahan sifat2 kounter itu sendiri

  • Azmi Kailan Azmi Kailan says:

    MUDA & ORNA dah gerak..
    adakah giliran IRETEX selepas ini..
    nampak perubahan sifat que harini.

  • Cuba check sub sentor MUDA dan ORNA. Kaji owrner/board juga

  • Irfan Nazeri Irfan Nazeri says:

    Sub sector packaging

  • Subhanallah.Ya Ghani..Ya Mughni. Kayakan ahli DT dengan kenaikan IRETEX/WA dengan semahu2nya

  • Irfan Nazeri Irfan Nazeri says:

    Mudahan di perkenankan. Aamiiinn

  • Sector packaging agak byk tahun tak grand2 mcm besi etc

  • Bagi iretex mother .50+ sen dan wa .20+

  • M.I. Mohamad M.I. Mohamad says:

    Amin ya rabbal alamin

  • Tuan komen kat siniIbnu Muhammad

  • Don Trader Don Trader says:

    mionta crop dan letak smeula di bawah PUP IRETEX. Saya revice TP untuk mother dalam 40 sen . wa sekitar .20

  • Azmi Kailan Azmi Kailan says:

    Alhamdulillah.. Allah kurniakan rezeki kpd kita semua..

  • Don Trader Don Trader says:

    pasaran dalam MODE bergiliran. mode keraguan peserta. di mana beberapa counter Penny/3rd line menaik dalam skala Heavy SPIKE. dan ada sebahgain kounter yg telah menarik minat kenaikan sebelum ini. Oil n Gas kouter makin mejatuh.

    Signal2 yg wujud pd masa sekitar(kita tidak hurai secara live sperti masa market hura2 nak crash lagi- bab ini sangat memenatkan-takkan mampu) pada hari kbiasaan,di tempat saya hanya ckup sekadar kefahaman saya sendiri dam mbuat keputusan dan guide tanpa ada penghuraian terperinci.

    Dari penilaian sejak bberapa hari ini. kejatuhan harga bagi sesetengah kounter ke paras terendah seolah2 sedang membentuk lantunan kebawah sebelum ia menaik semula seiring dengan counter yg berada pada keadaan up trend.

    Arus yg lemah yg di kesan pada hujung minggu lepas semakin berkurangan tekanannnya. Dan tanda kejatuhan /sell off atau panic selling akan terbatas. seolah memasuki ke pusingan yg ke 3- (di huraiakn dalam post sentimen pd masa yang lalu.

    sila kaji prospek kounter pada katogeri di bawah
    -Senaraikan semua kounter dalam subsector yg lebih kedepan kenaikannya pd masa sekarang – contoh pakaging
    -Kounter2 yg bersifat melawan arus dan berada pada peringat pertama atau kedua dari perbentukan pelantar harga
    -kounter yg jatuh dan cukup sifat kejatuhannya bersama volume
    -kounter yg jatuh tanpa vol dalam tren consolidated yg ckup sifatnya

  • Don Trader Don Trader says:

    hali dan natijah,result kejayaan potfolio kita di masa depan adalah pemilihan counter dan timing pada sesuatu masa. .Andai kita tidak pasti dengan
    1.Frame sentimen
    2.trend atau tema yg berlaku dalam sesuatu frame sentiment
    3.counter yg tepat dalam sesuatu tema.trend

    maka,
    1.displin yg tinggi dalam pecahan modal dan cash sangat lah perlu
    2.Pastikan straterfi dan kaedah everaging atau everaging up dgn betul
    contoh. : pegerakan dalam sifat harga pd kounter berharga .70 sen. .sifat harga pergerakan adalah .20 sen utk 1 wave. jika ia jatuh dr belian .70. ia bemaksud .50 sen baru capai tahap utnuk everaging dgn nila pecahaman modal yg sama(sama nilai dengan belian pertama) Sifat harga kouter. .70 sen adalah sama dengan .07 sen. iaitu .02 sen utk 1 wave. jadi utk .05 baru everaging. diskount di kira bila pecah .05 ke bawah. Oleh itu konter dr belian .70 sen dan ia jatuh .10 sen sama lah juga sperti konter belian .07 sen dan jatuh ke .06 sen( jatuh 1 sen)

  • Don Trader Don Trader says:

    momentum pasaran bakal berterusan. alhamdulillah. pasaran bertindak dan ON TRACK seiring dgn penghuraian semalam. di mana kjatuhan harga di sifatkan sebagai sifat lantuntan untuk mebina momentum pecut.

  • Don Trader Don Trader says:

    kebanyakn kounter telah pun menaik dari keadaan terendah. Cuma sejak akhir ini sya kurang membuat PUS- faktor kemampuan. Rasa tak larat. semoga setiap dari penjelasan di sini ahli mampu hadam dan faham dan mampu bertindak sendiri dgn stratergi masing2.

    kita semua akan di mamah usia. Keadaan saya mungkin tiada secerdas dan sebagus dari masa2 yg lepas. Kepada Rahmat dan Kasih Sayang Allah jua kita bersandar. Semoga grup masih mampu meneruskan bakti

  • Hi, here is something I thought you might find interesting:

    Crude Oil Prices – Weekly Outlook: March 19 – 23

    For the full story:
    http://uk.investing.com/news/commodities-news/crude-oil-prices–weekly-outlook-march-19–23-1084056

    Download the Investing.com UK App for Android
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fusionmedia.investing&hl=en_gb

  • Isyallah mlm ni ftse close hi dangn DJIA recover. Close up

  • Don Trader Don Trader says:

    snap DJIA dan FTSE NIkkei

  • Don Trader Don Trader says:

    pasaran dalam tekanan Selle Off semula takala kebanyakan kounter berada di tahap up trend(bukan di sekitar harga terendah)

  • Don Trader Don Trader says:

    pertama kali kita kena kesan dan pastikan sejauh mana arus kejatuhan ini berlaku
    – dalam pengamatan saya yg fakir. kejatuhan masih bersifat sementara. activity penyerapan bakala berlaku sebagai flush out retaile semula dan arus kenaikan bakal berlaku semula

  • Don Trader Don Trader says:

    di dapati bahwa arus tekanan bersifat semenatara. menghala ke petang harga mampu recover dengan cepat. Minggu depan market hijau dan pulih kembali termasuk DJIA,FTSE dan NIkkei

  • Don Trader Don Trader says:

    jika mngikut penalaman sentimen. COP telah melawan arus kejatuhan index global/regional. market mampu recover dalam masa terdekat.. JIka panic selling berjaya. insyalalh flush out retailer akan lebih mudah berjaya

  • Don Trader Don Trader says:

    snap kedudukan COP semasa

  • Snap FTSE DJIA NIKKEI DAN COP

  • FTSE da strong rebound. Ni bab sentiment. Pegerakan harga. Trend n timing sgt bkait rapat dengannya

  • Don Trader Don Trader says:

    salam. mengikut penilitian dan pekembangan keadaan semasa. Telah di dapati bahwa arus tekanan kejatuhan semakin ringan sejak dari pagi. Kejatuhan harga pada kounter2 juga di dapati tidak seteruk pada jumaat lepas. Ini mengambarkan bahwa. JIka harga terendah telah berlaku pada hari jumaat lepas. dan keaadan momentum menaik terbina setelah activity penyerapan beralaku. Market akan kembali menaik bersama index

    para pelabur tidak menampakan arus sebenar kerna kedudukan index global,regional semasa tidak mengambarkan dan seiring dengan pegerakan kounter2 secara menyeluruh. Fakta2 yg berkaita sentiment ,trend dan counter sentiasa terpisah. terawal atau terlewat dari kedudukan harga semasa. Dan harga sentiasa bertindak jauh lebih awal dari fakta

    Sudut penilaian ini di bantu oleh kekuatan bahtin terutama dari sudut ilmu nafas dan faqir gerak. Merujuk kpd pengalaman ilmu andai harga kounter masih kekal terendah pd jumaat lepas. Setiap momentum pergerakan hari ini akan bersambung untuk hari keberikutannya. Index KLCI,regional dan global akan kembali*strong rebound* bermula hari ini.

    Insyalllah. teruskan belajar dan medalami ilmu pengetahuan.

  • Pak Wahid Pak Wahid says:

    Dow Futures dan europe futures sudah mulai rebound

  • Don Trader Don Trader says:

    arus tekanan saki baki FS telah di dapati berkurangan ntuk seisi hari ini. Pasaran atau harga kounter2 yg terpilih mampu merempuh kejatuh./ menyerap kembali ke seisi petang. – untuk short /mid term

  • Don Trader Don Trader says:

    arus perubahan kemarin pd kounter2 terpilih hanya benar pd kounter2 tetentu sahaja. seba itu market bercampur.
    secara keselurhan di dapati tekanan jualan masih wujud dan actovoty penyerapan masih pelru berlaku sehingga di temui petunjuk2 baru dalam pasaran(signa sentiment

  • Don Trader Don Trader says:

    Untuk menengenal apasti signal frame sentiment. kena tinjau dan pastikan semua sifat pd kseleuruhan kounter dengan kepelbagaian kotergri dan harga. dari sana mampu mebuat kesimpulan2 . Kemduian untuk memastikan frame/signal itu benar2 wujud. ia perlu di sahkan dengan kaedah ilmu2 kerohanian. kena selamai kesimpulan ilmu(dari kajian tadi) dengan ilmu dan hikmah yg jauh lebih halus. (bab ni saya yg bertugas)

    untuk memahirkan dengan semua sifat2 kounter,market serta hidupnya pancaindera bhatin- ahli kena bersungguh2 dalam mujahadah . baik dalam medalami ilmu, atau pembersihan jiwa.Insyallah kehidupan ini adalah suatu perjalanan. Berjalan lah di tempat yg allah telah kurniaakan kpd masing2 kita dengan apa yg ada di dalamnya.

  • Don Trader Don Trader says:

    nak kenal pasti arus sentiment dn trend dan kemudian pemilihan2 kounter serta timing. sekali gus pada sesuatu masa. ia sangat memenatkan. pengunaan teanga zahir dan bhatin. Sejak akhir ini ., saya sudah tak mampu untuk fokus monitor sehari suntuk dengan setelitinya. tiadak seperti masa2 yg lepas. Andai dari pagi. ,sekitar pkul 3-4 petang saya sudah tidak mampu teruskan. akan terus tersenguk dan terlelap. mungkin faktor usia. Atau mungkin mata saya mulai bermasalah

  • Don Trader Don Trader says:

    setelah frame sentimen dn trend di kenal pasti. Kita tak perlu agi melihat kpd sentimen dn trend, naik jatuhnya index. di sini sudah reduce beban dan fokuskan kpd pemilihan kounter dan timing aje, bab stratergi pengurusan dan pecahan modal etc juga sentiasa perlu di fokuskan. sila masing2 catit dan faham,

  • Don Trader Don Trader says:

    pasaran sedang mnyerap tekana jualan. kejatuhan harga kebanyakan kounter akan terbatas.

  • Don Trader Don Trader says:

    tempoh penyerapan ini mampu berlaku dalam masa 5-11 hari dari parasa tertiggi terakhir -tahap pertama
    dan 11-21 hari dari tertinggi terakhir pada tahap ke-2
    semakin lama proses penyerapan di ambil, semakin besar prospek kenaikan yg mampu berlaku di masa hadapan.

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Tuan Ibnu Muhammad

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam. Dari tinjauan dan penelitian semasa terhadap petunjuk 2 yg wujud di sekitar waktu sekarang. Pasaran sedang wujud pebentukan signal sentiment/perubahan sifat kepada tahap seterusnya

  • Don Trader Don Trader says:

    dari keadaan kejatauhan bebrapa kounter dalam keadaan begiliran sejak minggu lepas. Signal ini lebih kepada bermulanya kounter yg jatuh menaik kembali. Kita sudah mmerhetikan bberapa kounter yang telah bereaksi dan boleh mngambil contoh sebahgiannya dari kounter PUP dn PUS yg telah di berikan.
    Sub sector yg paling jelas rebound ada Stell’Besi

  • Don Trader Don Trader says:

    Dari sudut keseluruhan – sentiment masih ada halangan. Namun insyallah ia di anggap isu terpencil dan mampu berakhir. Sebarang kejatuhan masih lagi tidak di nilaiakn kepada CRASH.
    Pembinaan pelantar harga yg terbaharu setelah berlakunya kejatuhan yg lepas semakin jelas terbentuk pada kebanyakan kounter.
    Seperti yg telah di huraiakna pada masa lepas. Fasa penyerapan mampu berlaku
    1. sehingga 11 hari
    2-sehingga 21/41

    kebanyakan kounter telah berada dalam sekitar no 1.
    Selepas penyerapan sempurna dan isue2 negetive dalam pasaran reda. ,harga akan berlaku pemulihan/rebound dahulu sebelum isue positive?fakta positive kembali mencorakkan pasaran

  • Don Trader Don Trader says:

    JIka frame sentiment di atas semangnya tepat. Kedudukan semasa pd kebaykan kounter dalam pasaran adalah di sekitar terendah sebelum ia memulakan momentum menaik. Boleh tinjau semua kounter terutamanya kounter yg mempunyai prospek tinggi utk menaik. Di kelaskan seperti kebanyakan grup hurai dalam post sentiment
    1.kounter yg baru memulakan up trend – bersifat melawan arus- sepeti AMEDIA
    2.Kounter yg telah cukup dari consolidated setelah grand spike tahap pertama- cari contoh
    3.Kouter yg cukup kejatuhan dan bersedia untuk berubah menjadi uptrend semula

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    sy nampak syf mcm dah cukup lowest

  • Dalam sesuatu masa. sila hafal turutan kaedah analisa d bawah
    1.kenalpasti frame sentimen dan trend
    2.Selepas yakin no 1 baru kenal pasti kounter dan permilihan
    3.Selepas yakin no 2 sila cari timing

    straterti pecahan modal,cash di tentukan oleh prospek stentimen dana kounter itu sendiri.

    Ada di antara counter yg tidak bergantung kpd sentiment dn trend semasa. Prospek pergerakan kounter bgini begantung kpd kounter itu sendiri.Kounter berginii bersifat melawan arus. Solid up trend.

Leave a Reply

Or