Sentimen dan Trend Semasa

Sentimen dan Trend Semasa

By 05/12/2017 368 Comments

Alhamdulillah. Hari ini pasaran bakal berlaku perubahan sifat yang bakal menentukan aliran pergerakan harga ,trend dan pembentukan sentiment seterusnya.
Sila tinjau dan ambil peluang dari setiap kejatuhan. In sya allah

368 Comments

  • Don Trader Don Trader says:

    market sudah start,, ini lah maksud perubahn sifat, permulaan sesuatu frame atau trend pergerakan harga

  • Don Trader Don Trader says:

    sekarang tengok siapa yg naik dlu aje, dan kemudian tengok siapa yg naik banyak dlu. dan kemudian tengok siapa yg yakin dulu dan bertindaka dulu

  • Don Trader Don Trader says:

    market heavy rebound- perubahan sifat, alhamdulillah, maka bermulalah WINDOW DRESSING

  • Don Trader Don Trader says:

    Alhamdulillah * Maka bermulalah Window Dressing*

  • Don Trader Don Trader says:

    Alhamdulillah * Maka bermulalah Window Dressing*

  • Don Trader Don Trader says:

    snap index. 11 point +

  • Don Trader Don Trader says:

    4 minggu market akan aktive utk ke end 2017 dengan harga yg kemuncak.. sila fokus stratergi masing2.. time market jatuh,lihatlah dengan ilmu,bukan dengan mata kepala. jika tak. turun sikit market nak crash. naik sikit market nak bulish, turun sikit duk fikir cut loss, naik sikit fikir nak kejar harga.

  • Don Trader Don Trader says:

    4 minggu market akan aktive utk ke end 2017 dengan harga yg kemuncak.. sila fokus stratergi masing2.. time market jatuh,lihatlah dengan ilmu,bukan dengan mata kepala. jika tak. turun sikit market nak crash. naik sikit market nak bulish, turun sikit duk fikir cut loss, naik sikit fikir nak kejar harga.

  • Don Trader Don Trader says:

    4 minggu market akan aktive utk ke end 2017 dengan harga yg kemuncak.. sila fokus stratergi masing2.. time market jatuh,lihatlah dengan ilmu,bukan dengan mata kepala. jika tak. turun sikit market nak crash. naik sikit market nak bulish, turun sikit duk fikir cut loss, naik sikit fikir nak kejar harga.

  • Don Trader Don Trader says:

    minta sahabat2 tingkat usaha zahir dan bhatin. insyallah market sejak akhir ini banyak meguji ketahan diri kita semua. Namun Nikmat kurniaan dan rahmat Allah itu tersangat luas. Jangan berputus asa.. Insyallah pasaran saham akan menjadi semakin mudah dan lumayan dari masa ke semasa bpandukan signal perubahn di atas

  • Don Trader Don Trader says:

    untuk keadaan trend pasaran seterusnya.. semoaga2 harga menaik lebih menyeluruh. di sini kita tak perlukan kaedah yg terlalu strict. harga akan menaik dan di pengaruhi sentiment. tidak lagi dgn indi2 atau mana2 metod ilmu.

  • Don Trader Don Trader says:

    Semoaga allah melimpahai rahmat dan kurniaan kepada kita. semua.. yg mana rasa perlu perbetulkan diri dan belajar, teruskan belajar, semoga allah memberkati kalian, Yang mana sudah rasa cukup dengan ilmu yg sudah ada. teruskan lah, semoga kita temui apa yg kita cari. Semoaga apa jua yg di dedahkan dari grup,banyak membantu dan memberi manfaat. insyallah

  • Hamdi Hamdi Hamdi Hamdi says:

    Terima kasih tuan

  • Syed Sufyan Syed Sufyan says:

    DJIA tutup tinggi all-tme high untuk 64x kalinya untuk tahun ini. 6x kali lagi untuk pecah rekod 1995.
    sentimen2017

  • Syed Sufyan Syed Sufyan says:

    Kegilaan pasaran: Saham global sedang menuju ke paras $100trillion. Gain besar sebanyak $5.2tn pada minggu ini sahaja kepada paras tertinggi baharu iaitu $98.8tn(sama dengan 125% daripada KDNK global) mengenai data ekonomi yang kukuh dan keyakinan pembaharuan cukai AS.
    sentimen-2017

  • Syed Sufyan Syed Sufyan says:

    Goldman telah menaikkan ramalan harga minyak. Menjangkakan Brent $62 pada 2018, meningkat daripada 58/bbl, WTI pada $57.50/bbl (55) memetik mesyuarat Opec minggu lalu di mana Arab Saudi dan Rusia memperlihatkan komitmen yang lebih kuat untuk melanjutkan pemotongan daripada yang dijangkakan. Ini akan menyebabkan inventori yang lebih rendah pada tahun 2018.
    sentimen-2017

  • Syed Sufyan says:

    Kebanyakan akhbar luar seperti wsj banyak bercerita tentang market up.

  • market tak semudah itu. Apa2 yg kita fikirkan itu banyak di pengaruhi oleh news dan cerita. mafhum ilmu kena dalam lagi. pasaran sekarang masih wujud isie buruk yg tak mampu sya jelaskan(dari sudut faqir gerak). insyallah market perlu lepasi 1-1. kalau sudah semua isie selesai dana yg ada hanya citer positive. pastikan market naik grand2

  • kalau semua citer positive hari ni. mereka audah start fikir ayat dan mngumpul fakta sudah berhari sebelum publish. jadi market jatuh teruk berhari2 lepas apa yg berlaku pada hakikat sebenarnys

  • Syed Sufyan Syed Sufyan says:

    Ilmu tuan tentang sentimen sangat dikagumi.. sejak lama tuan kisahkan tentang sentimen pasaran.. sedangkan baru sekarang berita keluar +postivite yg banyak oleh media

  • Warga ahli boleh check. Sejak dari 4 tahun lepas sehingga sekarang. Kesemua post signal sentimen dan trend di buat sebelum pasaran di bukan pada pukul 8.30 setiap hari. Dan ada kalanya ia di post sebelum waktu subuh. Di sini suatu penyaksian bahwa segala nukilan di buat dari sudut hati dan ilmu. Bukan dari mata kepala(kena market buka dan tengok peristiwa terlebih dahulu) di sini lah kepentingan ilmu agama. Terutama bab tasawuf(penyucian jiwa) agar hati berada dalam keadaan bersih dan bersuasan ilmu. Dalam keadaan begini . Sedikit percikan rahmat. Hati kita akan terang denga cahaya petunjuk.hidayah dan inayah allah

  • Dalam bab ilmu. Dunia bakat mengkiblatkan akal. Dalam dunia islam. Kita dan ilmu itu sendiri berkiblatkan Allah.

  • Bab ni. Orang2 berilmu juga tergelincir dalam membicarakan naqal(nash) dan akal sebagai sumber ilmu. Ada yg memgambil sebahgian dan meninggalkan sebahagian. Ada juga yg menafsirkan bukan pd haq dan waqi’ nya(hakikat kebenaran sebenar) banyak di penyelewengan dengan apa yg sesuai dengan hawa. Neraca kebaikan telah lama mejadi rosak. Di sini para alim ulamak memperingatkan kita akan bahaya2 kpd ilmu. Jihad belajar dan berusaha serta beramal itu utama. Tp kalau jalan dan tempat tidak sah pd kebenaran sebenar. Maka sia2lah perjalanan

  • Seperti contoh. Orang yg meninggalakn kepercayaan nenek moyang,kluarga dan kehidupan kpd islam. Last2 tempuhi jalan yg sukar dan masuk islam . Jadi Syiah

  • Sila komen dgn id. Supaya komen lebih cederung kpd bersifat individu. Komem guna id page ni. Mewakili grup. Ayat kena berimagekan integrity

  • Syed Sufyan Syed Sufyan says:

    Maaf tuan saya tak perasan kenapa ia jd page. sebenarnya saya komen dari id syed sufian.. sila admin edit dan padam jika tidak berkenaan.

  • Saya bertafakur kpd asma Ya ghani Ya mughni. . Dia itu Maha Kaya lagi Memberi Kekayaan. Sama ada Dia kurniakan kpd kita atau org lain. Dia tetap Kaya. Seharian kita duk tengok index dan global market naik. Dan dalam pasaran. Pasti kita duk kaji QR. Untung juta2. Puluh dan ratus juta. Fund3 local dan foreign. Untung biliion2. Ini semua merujuk kpd Tajalli Ya Ghani dn Ya Mughni.

    Cuba kita renung. Perkataan yg kita bicarakan setiap hari bekenaan market dan harta. Dan cuba lihat apa yg kita ada dan kita dapat tat kala market menaik dan byk QR cmpny untung juta jutan

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    InsyaAllah tuan Ibnu Muhammad & Syed Sufyan (y)

  • Dunia *barat mengkiblatkan akal.

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    insyallah. Momentum kenaikan harga/pasaran akan semakin aktive dan lebih menyeluruh pada minggu depan. Sila ruangkan masa hujung minggu untuk kajian dan atur stratergi pelaburan/trading anda. Market sangat banyak peluang sekarang.Semoga bermanfaat

  • Don Trader Don Trader says:

    insyallah. Momentum kenaikan harga/pasaran akan semakin aktive dan lebih menyeluruh pada minggu depan. Sila ruangkan masa hujung minggu untuk kajian dan atur stratergi pelaburan/trading anda. Market sangat banyak peluang sekarang.Semoga bermanfaat

  • Don Trader Don Trader says:

    insyallah. Momentum kenaikan harga/pasaran akan semakin aktive dan lebih menyeluruh pada minggu depan. Sila ruangkan masa hujung minggu untuk kajian dan atur stratergi pelaburan/trading anda. Market sangat banyak peluang sekarang.Semoga bermanfaat

  • Suri Cynn Suri Cynn says:

    Alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah. fokus lah time market Rally begini. masih banyak peluang

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah. momentum kenaikan pasaran akan terus bersambung utk ke hari seterusnya

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Alhamdulillah, InsyaAllah tuan

  • Don Trader Don Trader says:

    Alhamdulillah. merujuk kepada signal sentiment dan trend di atas, Setakat sekarang market masih dalam track Rally seperti yang telah di huraikan, Setiap kounter akan ada giliran sendiri untuk menaik. Di sini para ahli boleh tinjau porspek yang mana dahulu dan kemudian, yang banyak dan sedikit,cepat atau lambat dalam menentukan stratergi2 trading dan Invest.

    Perbagai kaedah2 dari kepelbagaian Ilmu di dalam market yang kita mampu guna pakai. Dan yang paling mantap stratergi2 trading/melabur yang anda gunakan adalah dengan bergantun gkepada sejauh mana kemantapan ilmu dan kaedah yang anda kuasai.

    Semoga Berjaya semuanya

  • Don Trader Don Trader says:

    Alhamdulillah. merujuk kepada signal sentiment dan trend di atas, Setakat sekarang market masih dalam track Rally seperti yang telah di huraikan, Setiap kounter akan ada giliran sendiri untuk menaik. Di sini para ahli boleh tinjau porspek yang mana dahulu dan kemudian, yang banyak dan sedikit,cepat atau lambat dalam menentukan stratergi2 trading dan Invest.

    Perbagai kaedah2 dari kepelbagaian Ilmu di dalam market yang kita mampu guna pakai. Dan yang paling mantap stratergi2 trading/melabur yang anda gunakan adalah dengan bergantun gkepada sejauh mana kemantapan ilmu dan kaedah yang anda kuasai.

    Semoga Berjaya semuanya

  • Don Trader Don Trader says:

    Alhamdulillah. merujuk kepada signal sentiment dan trend di atas, Setakat sekarang market masih dalam track Rally seperti yang telah di huraikan, Setiap kounter akan ada giliran sendiri untuk menaik. Di sini para ahli boleh tinjau porspek yang mana dahulu dan kemudian, yang banyak dan sedikit,cepat atau lambat dalam menentukan stratergi2 trading dan Invest.

    Perbagai kaedah2 dari kepelbagaian Ilmu di dalam market yang kita mampu guna pakai. Dan yang paling mantap stratergi2 trading/melabur yang anda gunakan adalah dengan bergantun gkepada sejauh mana kemantapan ilmu dan kaedah yang anda kuasai.

    Semoga Berjaya semuanya

  • Don Trader Don Trader says:

    konter masih banyak yang tak rebound. dan ada di antara nya yg masih dalam pebinaan pelantar lowest. fokus dgn semua peluang . setakat ini momentum kenaikan market masih jauh. baru berada dalam fasa permulaan utk sesi sekarang(merujuk kpd signal sentiment terbaru)

  • Don Trader Don Trader says:

    masih banyak kounter yang belum rebound dari lowest dan menaik dari tahap consolidated.. Peluang terhidang.. kenali peluang dan teruskan lah usaha. Insyallah.

  • Don Trader Don Trader says:

    masih banyak kounter yang belum rebound dari lowest dan menaik dari tahap consolidated.. Peluang terhidang.. kenali peluang dan teruskan lah usaha. Insyallah.

  • Don Trader Don Trader says:

    panjang sikit, tapi kalau nak faham market dengan keadaan yg berlaina , boleh baca, kaji dan faham

  • Masih ramai ahli yg tak hadam dan faham

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam. dalam pemantau pasaran sehingga sekarang. Rally di atas masih berada di dalam Track.
    Sebarang kejatuhan yg berlaku pada masa sekarang adalah bersifat sementara. Mode Pergerakan bergilira masih perlu berlaku. Di sini warga ahli perlu bijak menilai,memilih dan menentukan stratergi pelaburan/trading masing2. insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam. dalam pemantau pasaran sehingga sekarang. Rally di atas masih berada di dalam Track.
    Sebarang kejatuhan yg berlaku pada masa sekarang adalah bersifat sementara. Mode Pergerakan bergilira masih perlu berlaku. Di sini warga ahli perlu bijak menilai,memilih dan menentukan stratergi pelaburan/trading masing2. insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam. dalam pemantau pasaran sehingga sekarang. Rally di atas masih berada di dalam Track.
    Sebarang kejatuhan yg berlaku pada masa sekarang adalah bersifat sementara. Mode Pergerakan bergilira masih perlu berlaku. Di sini warga ahli perlu bijak menilai,memilih dan menentukan stratergi pelaburan/trading masing2. insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    Trend yg paling lumayan sekarang masih tertumpu kepada warrant. Di mana moemtum kenaikan warrant telah di mulai oleh malton wb- Di mana kenaikan warraant telah berlaku sebanyak 200% ROI.
    setelah itu kita boleh rujuk kadar kenaiak warrant INIX-WA, berbading dengan kenaikan INIX mother. hari ini di dapati kenaikan ATTA WB juga dalam kadar medahului Mother.
    Trend kenaikan begini hanya wujud dalam Rally

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam. RALLY masih ON TRACK. Pegerakan menaikan secara BERGILIRAN masih berlaku. ini merujuk kepada tahap sentiment RALLY yg masih dalam peringkat pertama menuju ke pertengahan. masa masih panjang. Di sini peluang sangat banyak dan risk kurang. mana2 konter yg jatuh akan pasti ada gilirannya sendiri utk menaik. Dan mana2 kounter belian baru ,jika ia jatuh dr sasaran /prospek timing asal, ia akan cepat recover

  • Don Trader Don Trader says:

    kena fokus dgn kemampuan masing2 dalam mngatur stratergi pengurusan portfolio yg sesuai .

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam.
    RALLY masih ON TRACK. Pegerakan menaikan secara BERGILIRAN masih berlaku. ini merujuk kepada tahap sentiment RALLY yg masih dalam peringkat pertama menuju ke pertengahan. masa masih panjang. Di sini peluang sangat banyak dan risk kurang. mana2 konter yg jatuh akan pasti ada gilirannya sendiri utk menaik. Dan mana2 kounter belian baru ,jika ia jatuh dr sasaran /prospek timing asal, ia akan cepat recover

    kena fokus dgn kemampuan masing2 dalam mngatur stratergi pengurusan portfolio yg sesuai .

  • Don Trader Don Trader says:

    as salam.
    RALLY masih ON TRACK. Pegerakan menaikan secara BERGILIRAN masih berlaku. ini merujuk kepada tahap sentiment RALLY yg masih dalam peringkat pertama menuju ke pertengahan. masa masih panjang. Di sini peluang sangat banyak dan risk kurang. mana2 konter yg jatuh akan pasti ada gilirannya sendiri utk menaik. Dan mana2 kounter belian baru ,jika ia jatuh dr sasaran /prospek timing asal, ia akan cepat recover

    kena fokus dgn kemampuan masing2 dalam mngatur stratergi pengurusan portfolio yg sesuai .

  • Don Trader Don Trader says:

    salam. market masih dalam landasan RALLY . kounter menaik secara bergiliran. meninjau dengan tahap harga ,volume dan turnover keseluruhan sekarang. momentum kenaikan pasaran,kounter mampu bersambung terus ke JAN.

  • Don Trader Don Trader says:

    saya tak sehat sejak 1-2 hari ni. minta admin/crew dan ahli semua saling aktive komen,bincang di bawah setiap post. hidupakan budaya ilmiah secara berterusan walapun tanpa kehadiran saya

  • Don Trader Don Trader says:

    Dengan huraian sentiment dan kounter2 PUS yg lepas. rasanya kebanyakan sudah menaik dan jika ahli mampu hadam kaedah ilmu dan fokus dengan stratergi yg tepat. mudahan sudah banyak keuntungan yg di perolehi. tugas seterusnya adalah cari entry yg paling max harga menaik untuk dispose.

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    InsyaAllah, Syafakallah tuan, moga cepat sembuh.

  • bioosmo, mqtech, iretex, syf, dolphin😭:.tak naik lagi

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    mgkn boleh cuba doa2 & amalan yang tuan DT dah jazamkan di website & FB. Yg terbaru doa nabi Khaidir.
    Kalau ada yg belum habiskan suluk basmallah.
    Cuba habiskan sebaik mungkin.
    Setelah berusaha, bertawakal kepada Allah. InsyaAllah
    Seperti yg tuan DT selalu sebutkan sblm ni, jalan kerezekian kita berbeza. Rezeki selalu ada utk kita semua, sama ada cepat atau lambat. Hanya Allah shj yang tahu.

  • Syed Adam Syed Adam says:

    Alhamdulilllah

  • Don Trader Don Trader says:

    Pasaran sekarang di nilaikan berada dalam keadaan LUMAYAN. bila 2 masa sahaja akan ada GELOMBANG kenaikan seterunya. Sila fokus kepada kounter2 dalam penilaian /prospek masing2 dalam semua tahap dan katogeri

  • Don Trader Don Trader says:

    Pasaran sekarang di nilaikan berada dalam keadaan LUMAYAN. bila 2 masa sahaja akan ada GELOMBANG kenaikan seterunya. Sila fokus kepada kounter2 dalam penilaian /prospek masing2 dalam semua tahap dan katogeri

  • Don Trader Don Trader says:

    Pasaran sekarang di nilaikan berada dalam keadaan LUMAYAN. bila 2 masa sahaja akan ada GELOMBANG kenaikan seterunya. Sila fokus kepada kounter2 dalam penilaian /prospek masing2 dalam semua tahap dan katogeri

  • MatIsa Isa MatIsa Isa says:

    Terima kaseh tuan…

  • Suri Cynn Suri Cynn says:

    PRU, CNY pun termasuk dlm sentimen ke?

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    yer. sentiment dan trend di nilai dari semua sudut..

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Marx Long Marx Long says:

    blh tuan don komen sket on kejatuhan pg ni? adakah akan terus bersambung ke ptg?

  • Don Trader Don Trader says:

    kejatuhan yg di nilaikan bersifat sementara. Pergerakan kounter perlu dalam mode bergiliran counter/sector. Kaedah yg paling selamat- jangan *KEJAR HARGA* setelah harga menaik tinggi

  • Don Trader Don Trader says:

    kejatuhan yg di nilaikan bersifat sementara. Pergerakan kounter perlu dalam mode bergiliran counter/sector. Kaedah yg paling selamat- jangan *KEJAR HARGA* setelah harga menaik tinggi

  • Don Trader Don Trader says:

    tahap sentiment skang, dengan kedudukan turnover harina 4billion +,jika ia nak di teruskan ke fasa seterusnya. sebaik dr konter, heavyweight,2nd liner menaik dan profit taking, konter 2 kecil yg bersize kecil mcam skang perlu menaik heavy voulume utk memastikan turnover market harian kekal 4 billion ke atas. Pergiliran konter perlu berlaku. cara yg tepat untuk atur stratergi adalah sentiasa fokus kepada kounter yg ada potensi menai yg belum menaik,baru bermula menaik, setelah ia menaik tunggu sehingga setinggi mungkin dan dispose,kemduian baru beralih kpd konter yg baru bermula.

  • Marx Long Marx Long says:

    ooo…tq tuan don…sy nampak transaksi sumatec aktif,,Vol die pun tinggi…Daya pun turut bergerak ari ni..transaksi dari kaunter2 berat ni menyumbang kpd VOL harian yg tinggi

  • Don Trader Don Trader says:

    tekanan kejatuhan sudah di dapati semakin berkurangan- semakin ringgan. Market/harga mampu Up side bila 2 masa. Sila fokus kepada kounter dan stratergi masing2

  • Don Trader Don Trader says:

    index berjaya recover

  • Don Trader Don Trader says:

    insyallah market recover hari ini

  • Don Trader Don Trader says:

    syed raffi- kenapa komen lately tak ada di website- tak auto import/sudah max?

  • Nor Hazreen Nor Hazreen says:

    Amin..mudah2an ada rezqi hari ni..

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Kena manual import. Bila dah byk komen, perlu import secara manual.

  • try survey untuk upgrade system bg auto import dpt max

  • selalu comment dr syed raffi bila bukak jadi camni..semua xleh baca😭

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Saya byk komen snapshot, mgkn lmbt loading kut 😅

  • Marx Long Marx Long says:

    blh tuan don komen on reaksi market hari ni..adakah sbb PRU, market berdarah?

  • Don Trader Don Trader says:

    selepas market /harga menaik dan retail semua obses, sehingga otai2 juga dah naik minyak semua. mestilah retail membeli. setelah berlaku keadaan bgitu. pastinya itu lah tahap pejualan berlaku(oleh pihak lain) dan kejatuhan sekarang bermaksud,supaya retail yg kejar harga,newbie atau yg x expert, takut rugi, pakai Indi dan system cut loss dulu. kemudian dr situ harga mampu menaik kembali.

    Arus kejatuhan yg di anggap makin ringan itu diukr dgn
    1.pengalaman rohani
    2.acticity cut loss,jualan pada parasa sufat harga dan T+3 ke atas.

  • Don Trader Don Trader says:

    sebelum ini ada di huraiakn tahan sentiment raaly. di mana turnover harian perlu kekal 4 billon daily+ sehari. dan ia sedang berlaku. ini menujukan tahap rally untuk menuju PEAK – kpd seuatu reskod baru , yg mungkin kita tidak pernah lalui sebelum ini. semua org akan hilang nanti-

  • Don Trader Don Trader says:

    di mana jiak 4b + kekal dalam tempaoh mingguan,atau melbihi sebulan. next wave utk sentiment ada peak dalam 7-10 billion daily.. jika kenaikan berlaku secara menyerluruh dan berada dalam wave ke 2 aau ke 3 utk kebanyakn kounter. maka pd keadaan sedemikian. harus kena jual semua dulu . sekali market jatuh, ia akan mmerangkap terus dengan sangat berkesan(akan buat org cut loss dengan teruk-akhirnya)

  • Don Trader Don Trader says:

    pemahaman bab sentiment ni ada skit huraian di website. dan selebihnya kt koment dalam bab sentiment, kena cari post2 lama dan hadam

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    mohon ingatkan ahli jika berlaku peak dimaksudkan

  • Yg ni huraian masa turnover 2b+ pd tahun lepas. Sekarang sudah berlaku 5b+. Yg hurai tadi adalah untuk trend ke tahap seterusnya.ada teori dan hukum setelah kalian memahami sifat2 yg d sampaikan dalam sylabus..

  • Marx Long Marx Long says:

    alhamdulilah..tq tuan don, ibnu n Syed Raffi ats penerangan…sy baca blk post lama utk memahami semua..

  • Don Trader Don Trader says:

    saya juga pernah hurai bahwa tahap sentiment dan rally perlu berlaku dan kekal turnover harian 4 billion ke atas. – rasanya ia sedang berlaku sekarang. ini adalah suatu tahap trend sentiment yg baru. utk menujuk peak truenover ke 7-10 bililion daily.-sbgai panduan shaj. ni

  • Don Trader Don Trader says:

    berdasarkan turnover overall market hanya baru mencapai 1.5 b. pd frame ke 2 harian. di jangka ptg ini market akan lebih aktive dalam aliran menaik untuk mencapai turnover 4b+

  • Don Trader Don Trader says:

    naik /turun ia bergantung kpd keduduk tahapa pengulumpulan dan pelepass criptx. yg paling utama market perlu kekal turnoover 4b+ kalau nak membentuk tahap rally ke seterunsya

  • Marx Long Marx Long says:

    maybe sblm penutup sesi ke 2, market akan aktif utk generate vol..

  • Don Trader Don Trader says:

    dari sini kita mampu predict apa yg bakal berlaku pada harga. kesuraman setelah menaik pg. mungkin di batasi dgn saki baki FS- insyallah ptg lebih bersedia. utk sub sector oil n gas- Hengyuan, makin move ke next wave harian

  • Don Trader Don Trader says:

    market ni bende luas tp halus. kena tengok dan nilai mendalam dgn keluasan. kena kaji semua sedut dan kbanyakan kounter, baru nampak gambaran sebenar. walapun kita hanya nk beli 1 kounter aje dr ribuan kounter. kedudukan semasa kounter ,pegerakan dan pekembangann berkait antara satu sama lain

  • Don Trader Don Trader says:

    bab sentiment bende dan trend bende yg paling sukar bg individu untuk selami dan kaji. sebab selain dr ilmu dan teori pengkajian. mustahil bg kita untuk pantau dan mnetelaah semua bende dgn baik tanpa alat2 bantuan, atau cabang2 ilmu2 yg lain. JIka dalam kaedah trading kita perlukan
    1.ilmu yg mantap- kt sini pula perlu perlu medalami kehalusan ilmu dgn kbersihan hati agar mampu di suluhi dgn ilham(petunjuk2 allah)dengan cara kehalusan ilmu dr hati
    2.paltform softfare yg advance

  • Don Trader Don Trader says:

    nak mentelaah suatu hal. kemudian kena hurai 1 hal. kalau mampu mentelaah tp silap hurai atau tak pandai hurai. akan ada pemasalahan kefahaman atau menampakn kesibukan dan ganggu fokus.
    kemudian jika di dapati apa yg di huraikan hampir berlaku walapun x tepat keseluruhannya. bg kenaifan saya ,ia sudah cukup. tak kan mampu melainkan mendapat limpahan ptunjuk semata2.

  • Don Trader Don Trader says:

    transaksi secara menaik semakin aktive. turnover dah up 2b+, nakkan sekali ganda lagi untuk 4b+

  • Marx Long Marx Long says:

    vol turut di sumbang oleh apft…mcm pertukaran share pd 2 sen

  • Don Trader Don Trader says:

    APFT ade prob lg. jika kemucak kena PN17- bg ia ke PN17 dlu dan tgk setelah harga stabil- contoh DGSB dulu

  • Marx Long Marx Long says:

    ok..noted tuan…

  • Don Trader Don Trader says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    konter lain. setelah barisan2 konter yg cukup syarat rebound seperti yg kita saksikan hari ni. ia momentum kenaikan seterusnya akan memberi kesan kepada konter dan sector lain juga, dalam mode bergiliran atau pun serentak. bergantung kepada trend yg sesuai dengan keadaan dan kesediaan yg wujud bagi pelabur sekarang.. insyallah semua kounter akan ada gilirannya. Mometum RALLY BESAR masih belum berakhir- baru di peringkat permulaan dan belum memasuki fasa pertengahan.Banyak patern 2 pergiliran dan trend yg masih belum berlaku.Yakin dengan ilmu dan reski masing2 .inysallah

  • Don Trader Don Trader says:

    bab sentiment dan trend ni , bersifat general. apa 2 komen dan post, boleh snap,crop yg mana perlu atau boleh guna ayat2 sendiri utk panjangkan manfaat kpd rakan2 ahli/bekas ahli di luar grup. semoga mereka juga mendapat panduan.- tapi untuk belajar secara lebih jelas. mereka perlu merujuk ke akses berbayar

  • Marx Long Marx Long says:

    setuju tuan…byk kaunter ong rebound ari ni…last minit rebound sblh petang

  • Don Trader Don Trader says:

    Marx Long boleh faham ke tah apa yg sya huraiakan 1-2 hari ni ? dan bagaiman nak pastikan bahwa ia benar2 rebound dan mbentuk sentiment rally?

  • Marx Long Marx Long says:

    insyallah tuan Don.sy cuba huraikan ape yg sy faham. since minggu lepas kita menyaksikan byk kaunter mulai drop since kenaikan pd mid December..dpt dilihat pd kaunter ong yg 1st liner n second liner mulai drop. pastu menjelang akhir last week, kaunter penny ong amik alih kenaikan tp x tinggi mane. tp minggu ni semua drop..indek alami corecction.

  • Marx Long Marx Long says:

    pastu tuan ade mention utk mengesan kejatuhan semakin ringan dgn melihat kaunter yg dh lepas t+3. sy check semua kaunter ong. dan smlm, 90% kaunter ong dh cecah t+8. di sini, sy dpt lihat pg ni, kaunter ong mulai pulih..

  • Marx Long Marx Long says:

    dan utk check yg rally masih on track, tuan ade sebut yg vol harian harus menyamai 4b++ utk sesuatu tempoh. hari ni..stat sesi ke 3, vol mulai di build up. sila lihat byk kaunter penny yg di aktifkan utk generate vol..dan ari ni closing dgn 3.8b

  • Marx Long Marx Long says:

    sy melihat dgn byk kaunter ong rebound pd hari ni + plus vol yg hampir 4b menandakan rally masih dlm plan..mohon betulkan sy if salah..

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    detail jgk tn Marx Long..agak susah nak hadam tp boleh paham

  • Marx Long Marx Long says:

    Mohd Saiful…sy cuba utk hadam n fahamkan..mohon betulkan if sy salah..😀

  • Nati saya bagi pencerahan lg kemudian.insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    Untuk menilai kebenaran kefahaman dan yakin. Kita tak boleh berpegang kepada yakin atas kefahaman yg kita ada. Tp perlu berpegang kpd yakin dari hakikat sebenar sesuatu perkara tersebut di jadikan.
    Dalam keadah usul aqaid(tauhid) di ertikan. Kebenaran itu bukan dari i’tibar i’tiqad tapi dari i’tibar waqi’

    Cara nak memahami sesuatu perkara(alam) dalam hal sebenar.kita perlu menilai ia dengan keadaan sebenar ia(alam) ini d ciptakan. Jadi kena tahu apa yg kita lihat dan menilai dan dari mna kita menilai. Dalam ilmu aqaid(tauhid). Ia d sebut hukum aradl/aridin
    1.wajib aradl-
    2.mustahil aradl
    3.harus/jaiz aradl

    Kemudian ia di tinjau pada 3 hal
    1.naqal(nash/dalil) apa yg telah di putuskan oleh Allah dari sumber quran/hadith.
    2.aqal – Dengan ilmu
    3.adat- Dengan adat kebiasaan berlaku

    1.dalam bab sesuatu yg bersumberkan kebenaran hakiki. Ia melibatkan pengalaman rohani seseorang berjalan kepada allah.
    2.dalam bab ilmu daruri dan nazori
    3.Adat kemanusian dan kehidupan. Sunnatullah

  • Don Trader Don Trader says:

    1. Jika ada putus d sebut Allah dalam quran atau hadith tentang sesuatu perkara. Contoh lepas mati hidup kembali. Maka ia wajib berlaku walapun mustahil bagi akal. Dan mustahil bagi adat.

    Jika ia tidak disebut secara terang/zahir. Di sini kena ada kaedah(alat2 ilmu) untuk memahami usuluk dan balagrah quran dan hadith. Cara mengabil istimba’ dari quran dan hadith. Ahli yg mampu d sini adalah para ulamak. Maka dari sini lahirlah perbagai cabang2 ilmu dalam agama kita yg berkaitan usuluddin, tasawuf dan feqah. Kebenaran akan tetap berada d tempat ya hakiki. Cuma bagi kita samar dalam pandangan dan penilaian bergantung pada keadaan diri dan tahap diri kita kepada apa yg d izinkan Nya. Jika kita seseorang yg d beri banyak ilmu pengetahuan dan memperolehi banyak manfaat dari ilmu . Mahu pun secara kasbi(usaha) atau pun secara laduni. Insyallah pentunjuk,ilham akan sangat meba tu dan menerangkan apa yg ada dalam aqal(no 2)

  • Don Trader Don Trader says:

    2. Ilmu daruri- ilmu yg d bangsakan faham tanpa d sandarkan kpd aqal. Seperti pengatahuan yg mudah bg manusia dalam psaran. Kalau hijau harga naik.
    Ilmu Nazori d bangsakan dengan jumlah kefahaman dan pengetahuan yg perlu d selami dengan aqal. Kalau misal d atas. Jika hijau menaik. Kenapa dan bagaimana ia menaik? Dan seterusnya

    Ada 2 cabang pecahan d sini secara umum iaitu
    1.ilmu duniawi
    2.ilmu ukharawi

    Dan maksud kpd 2 ilmu td iaitu daruri dan nazori adalah kpd ilmu mukasyafah(hakikat ilmu) dan tujuan ilmu mukasyafah adalah untuk mengenal (makrifat kpd Allah)immu daruri dan nazori dapat di capai dgn kasbi sedangkan ilmu mukasyafah di capai dengan laduni(kurnan Allah semata2)

  • Don Trader Don Trader says:

    3. Adat kebiasaan. Sunnatullah.
    Boleh diambil misal dgn sendiri. Seperti contoh harga yg naik tinggi dengan volume.
    Dan berlaku pelepasan script oleh org yg beli pd harga bawah.
    Sedangkan pd masa tersebut ada retail obses kejar harga. Maka pada adatnya. Ia Jatuh.
    Tapi pada sudut akal(jika disandarkan kpd kebesaran Allah) harus bagi Allah.
    Sebab Dia berkuasa apa sahaja yg dikehendaki. Dan jika ada sumber dari naqal. .aka ia akan lebih menerangkan. Contoh. Anda berada dalam keadaan hadhar(memerlukan darurat) sedangkam hati anda bersih dengan iman dan taqwa. Kemudian anda berdoa/munajah dan mendapat ilham yg diyakini pada sesuatu kaunter atau pasaran yg menaik.
    Maka walaupun dari sudut adat seperti mustahil. Ia akan mejadi harus(wajib-hampir pasti berlaku) pd tempat aqal,
    kita menyandarkan kepada kebesaran Allah. Maka di sana ia adalah perkara mungkin/jaiz atau harus bagi Allah

  • Kita kembali kpd cabang2 ilmu(furuj)
    1. Kaedah rohani.
    Seperti ilmu nafas dan gerak. 2 ilmu ini bersumberkan cahaya Ilahi.
    Sila rujuk kpd penghuraian bab diwebsite. *ilmu naskah dan penggunaan dalam pasaran.
    Pada masa market menaik dan sebelum jatuh. Nafas kita akan berubah sifat. Dan semakin harga jatuh nafas akan beransur berubah sifat semula. Leru ahan2 itulah yg mrngambatkan bahwa arus tekanan semakin hilang dan akan kembali berubah menaik semula. Ada lg kaedah2 ilmu d atas ikut pandangan usul aqaid. Kena dalami d sana.

    2. Ilmu DT. Ilmu sifat2 itu lah yg di panggil dengan aradl.
    Setiap dari selain Allah itu di panggil alam. Alam itu makluk dan baharu. Berjisim dan berjihak. Aradl ,hulul(yg sifat yg menetap) dan iktiqad(sifat yg berubah2)
    Ini sumbernya syllabus DT. Nak faham secara waqi'(hakikat sebnar) bukan merasa yakin(atas i’tiqad) maka kena halusi dan fahami ilmu usul aqaid keseluruhannya(itu tauhid) dan bermakrifat kpd Allah dgn sebnarnya(wasil) sampai kepada Allah. Iktibar atas waqi’ itu lah yg benar dan sah dalam i’tiqad(kefahaman kita dalam sesuatu) klau sekadar yakin yg kita fahami. Ia masih tidak telepas dr bermacam kesalahan.
    Syllabus DT telah di permudahan dgn pemahamam dan kesuaian ilmu daruri dan nazori. Insyallah mampu difahami.
    Ia juga dirujuk kpd sebab dan akibat. Iaitu sebab kpd pengumpulan dan pelepasan script.
    Dan apa akibat yg berlaku selepasnya

    3. Secara adat yg kebiasaan berlaku. DIsini boleh merujuk kpd sejarah.

    Serba sedikit. Mungkin tak lengkap. Jika tak faham atau keliru. Sila ajukan soklan terus

  • Jika ada keliru dan kesalahan huraian. Sila respon dan ajukan soklan. Sebelum hilangnya bicara dan perkataan. Saya tak mampu huraikan apa2. Saya bukan ahli dan bukan sesiapa

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    bila baca sy setuju tuan..tuan menggunakan ilmu nafas dalam penentuan kenaikan..tetapi tuan ade explain yg berbentuk zahir x untuk kenaikan dan penurunan..jika adakah sy tidak akan mampu berdikari jika tidak mengikuti sepenuhnya kaedah dt sperti ilmu nafas dan sbgnya

  • ulang balik semua yg di huraikan dalam komem .insyallah

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    cabang ilmu ade 3

    1. kaedah rohani
    2.kaedah dt ilmu sifat
    3. kaedah adat

    kaedah rohani sperti ilmu nafas yg tuan biasa explain..kaedah ilmu sifay
    mcm mane keyakinan di atas di translate dalam pasaran market?

  • serprti yg biasa kita hurai. sifar que dn sbgnye

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    yes..kiranya combination ilmu above yg tentukan market movement.ok.noted

  • Kesefakatan atau muafakat dlm ilmu zahir dan bhatin. Dalam kaedah ilmu d panggil kelaziman.

  • Contoh
    Dlm maqam rohani tetentu(biasa bg salikin yg ariff tentang martabat roh) merekat mengetahui dn faham dlm mebezakan sebab dn akibat yg tepat dlm setiap lingkungan ilmu hati dan amal perbuatan. Mula dn hujung pangkalnya. Seperti dalam kasad hati(niat) pd jatuhnya ia d dalam tahap maqam rohani berlainan akan menghampiri benar dan dusta yg berbeza. Begitu juga dlm kesefakatan nafas,hikmah ilham dan gerak.

    Mihat sesuatu yg sama. Tetapi dari iktibar (sudut) yg berlainan akan meyaksian sebab dn akibat yg berlaianan. Org 2 yg mewarisi ilmu hikmah dn makrifat yg tinggi. Muafakat ilmu2 yg me yatukan nafi dan isbat yg tepat dalam penilaian dan keputusan akan sesuatu hal yg di tumpukan. Tak faham tanya. Bajasa dah mula kluar lain

  • Ibnu Muhammad apa maksud berjihak?

  • mohon tn komen ttg pembahgian cabang ilmu mukasyafah & pembahgian mujahadah & amal yg tertentu mendapatkannya

  • Marx Long Marx Long says:

    Foreigner kekal membeli pd jumaat lepas..Retailer paling byk menjual

  • Don Trader Don Trader says:

    Trend bertentangan , COP terus menaik dan harga kebanyak ONG counter kekal mnyerap tekanan jualan

  • potensi besar kalau COP sustain usd60+

  • Don Trader Don Trader says:

    snap COP- da usd 65- kita target dulu usd 66 b4 april

  • Don Trader Don Trader says:

    yang paling terbanyak PUS yg terakhir adalah counter2 minyak. dan trend begerak bertentangan dgn kenaikan COP. untuk hari ini. sebarang kejatuhan harga kounter ONG,terutama PUS,insyallah everaging

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Harga semasa $65.88

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    alhamdulillah, dah melebihi usd66

  • M.I. Mohamad M.I. Mohamad says:

    Saham refiners respond dulu. Petronm, hy

  • Marx Long Marx Long says:

    nampaknya kaunter minyak kurang excited dgn kenaikan harga minyak

  • M.I. Mohamad M.I. Mohamad says:

    Mungkin serap force sell dan mengumpul?

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Alhamdulillah, COP terkini dah melebihi usd66

  • MALAYSIANS should be happy that global demand for semiconductors has moved beyond smartphones and tablets to making other things — from wearables to cars, billboards and medical devices — smarter. This creates more demand for manufactured goods, which make up the lion’s share of the country’s exports. It also helps power economic growth and had made Malaysia the world’s 24th largest exporter in 2016, accounting for 1.2% of global exports, according to data from the World Trade Organisation.

    Electrical and electronic (E&E) products continue to be the main pillar of the country’s exports as well as the manufacturing sector, which contributed 23% to Malaysia’s GDP growth in 2016. E&E exports rose 20.5% year on year to RM314.27 billion in the first 11 months of 2017, making up 36.7% of total exports.

    Carsem (M) Sdn Bhd (part of the Hong Leong group’s Malaysian Pacific Industries Bhd), Unisem (M) Bhd, SilTerra Malaysia Sdn Bhd (under Khazanah Nasional Bhd), Inari Technology Bhd (wholly-owned subsidiary of Inari Amertron Bhd), Dominant Opto Technologies Sdn Bhd (subsidiary of D&O Green Technologies Bhd) and Globetronics (Technology Bhd) Group are the six local E&E companies listed on the website of the Ministry of International Trade and Industry (Miti).

    The top 10 E&E multinational corporations in Malaysia are Western Digital Group, Panasonic Group, Intel Group, Samsung Group, Flextronics, HP Malaysia Manufacturing Sdn Bhd, Dyson Manufacturing Sdn Bhd, First Solar Malaysia Sdn Bhd, Infineon Group and OSRAM Opto Semiconductors Malaysia Sdn Bhd, Miti’s website shows at the time of writing.

    Helped by the availability of oil and gas as feedstock and a strong base of supporting services, the chemical and petrochemical subsector is the second largest contributor to exports. Exports of petroleum products rose 34.7% year on year to RM65.85 billion in January-November 2017 while exports of chemical and chemical products rose 28% year on year to RM62.59 billion.

    Petronas Ch

  • Petronas Chemicals Group Bhd leads the pack of major petrochemical players in Malaysia, with the others being Lotte Chemical Titan Holding Bhd, BASF Petronas Chemicals Sdn Bhd, Idemitsu Chemicals and Toray Plastics, Miti’s data shows.

    The major oleochemical players are Kuala Lumpur Kepong Bhd’s KLK Oleo, IOI Oleochemicals (a subsidiary of IOI Corp Bhd), Sime Darby Plantation Bhd and Felda Global Ventures Holdings Bhd while the leading players in other speciality oleochemicals are CCM Chemicals Sdn Bhd (under Chemical Company of Malaysia Bhd), Synthomer Sdn Bhd (Synthomer PLC is UK-listed) and Taiko (under KLK).

    A number of these companies are oil palm planters that also contribute to exports of palm oil and palm-based agricultural products, which reached RM49.75 billion in January-November 2017, up 13.4% from the previous corresponding period.

    Miti also counts the following companies as some of the major players in the plastics industry: Scientex Bhd, V.S. Industry Bhd, Thong Guan Industries Bhd, BP Plastics Holding Bhd and Tomypak Holdings Bhd.

    Another sizeable export contributor is the machinery and equipment (M&E) subsector, whose growth is helped by sales of air conditioners and specialised products for the oil and gas exploration and production industry as well as parts for sinking and boring machinery.

    Citing data from the Malaysian Investment Development Authority (Mida), Miti’s list of top five Malaysian M&E manufacturers are ViTrox Technologies Sdn Bhd (a unit of Vitrox Corp Bhd), SRM Integration (M) Sdn Bhd, Alliance Contract Manufacturing Sdn Bhd, Alpha Precision Turning & Engineering Sdn Bhd and KNM Process Systems Sdn Bhd (a subsidiary of KNM Group Bhd).

    The top five foreign M&E manufacturers are Asiaflex Products (from France, in Johor), FMC Technologies (from the US, in Johor), SKF Bearing (from Sweden, in Negeri Sembilan), Aker Solutions (from Norway, in Selangor) and Schlumberger Seismic Manufacturing (from the US, in Penang).

    It is worth not

  • It is worth noting that Malaysia made 3.8 million air-conditioning units in January-November 2017, more than the 2.68 million units produced in the whole of 2016 and above the 2.91 million units produced in the whole of 2014. Some of these probably come from Panasonic Manufacturing Malaysia Bhd’s 40%-owned associate company, Panasonic Malaysia Sdn Bhd, whose electrical appliance-making plant in Shah Alam can reportedly make 3.1 million air conditioners for the local and export markets every year.

    Leading natural and synthetic rubber glove makers, such as Top Glove Corp Bhd, Hartalega Holdings Bhd, Kossan Rubber Industries Bhd and Supermax Corp Bhd, also likely contributed to export growth as did home-grown condom-maker Karex Bhd.

    Between January and November 2017, Malaysia exported 661.9 tonnes of rubber gloves — 8.4% more than the 610.51 tonnes exported in the first 11 months of 2016 — according to data from the Department of Statistics Malaysia. The value of these glove exports rose to RM14.59 billion, up 22.1% from the previous corresponding period. This could be a reflection of Malaysian products selling at better margins or prices, coupled with an attractive ringgit to US dollar exchange rate for purchasers.

    Due to their production of surgical and examination gloves, Top Glove Sdn Bhd and Kossan Latex Industries (M) Sdn Bhd are on Miti’s list of major local companies in the medical device industry. Other local companies listed are ABio Orthopaedics Sdn Bhd, Straits Orthopaedics (Mfg) Sdn Bhd, Vigilenz Medical Devices Sdn Bhd, Granulab (M) Sdn Bhd, Hospitech Manufacturing Services Sdn Bhd and OSA Technology Sdn Bhd.

    Large local pharmaceutical companies listed by Miti are Pharmaniaga Manufacturing Bhd, CCM Pharmaceuticals Sdn Bhd, Hovid Bhd, Kotra Pharma (M) Sdn Bhd (a subsidiary of Kotra Industries Bhd), Xepa-Soul Pattinson (M) Sdn Bhd and Ain Medicare Sdn Bhd.

  • top list D&O, di ikuti KNM, SUPERMX ,SIMEPLT, FGV

  • Banyakkan syarikat pharma blh IPO di bursa HK , …euphoria bio/pharma do China sekarang ni…

  • Don Trader Don Trader says:

    kenaikan secara MODE bergilir. pasaran masih di lihat sebagai kejatuhan yg bersifat sementara. insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    cari peluang si sebalik kejatuhan-

  • Don Trader Don Trader says:

    jika ikut pengalamana ROHANI- sekarang adalah di sekitar harga2 terendah bagi kounter2 yg jatuh.

  • Don Trader Don Trader says:

    Pasaran sudah memasuki frame terakhir harian.
    Activity Force Selling hampir tamat. dalam pebentukan sebarang perubahan Trend. di waktu ini yg lebih mudah untuk ia berlaku. Di mana jika kejatuhan berlaku pada hari wujudnya signal sentiment. dan arus tekanan mulai berkurangan dgn jualan2 retailer/cut los. pada harga sekitar *jatuh pd sifat harga dan vol. insyallah pada frame terakhir ni. perubahan trend berlaku dan harga mampu recover utk tuTup lebih tinggi. Kebiasaan jika patern di atas- kejatuhan berlaku bbrapa hari dan last kejatuhan berlaku pd hari yg wujudnya signal sentiment. Frame lowest berlaku kebanyakan pd waktu frame ke dua, iaItu 10-30-.1230, ptg recover

  • Don Trader Don Trader says:

    case seperti hari ini – signal sentiment tidak di pastikan dengan tepat. cuma yg wujud sekarang, sperti yg di huraikan td. dr sudut pengalaman. kejatuhan pasaran sekarang masih bersifat sementara. PUP dan PUS yg kita berikan kpd ahli kebanyakan dari harga di tahap yg terkawal. pada sekitar terendah setelah harga sesuatu kounter yg jatuh atau side way, mulai menaik, terutama harga yg sedang berada dalam keadaan landiind.(lantunan pertama dan berlaku kejatuh dgn volume kecil)

  • Don Trader Don Trader says:

    index sudah recover- hijau. ia merujuk counter heavy weight yg sudah bereaksi dari huraian di atas

  • Don Trader Don Trader says:

    skang menuggu reaksi dr barisan kounter 2nd liner dan 3rd line pula

  • Don Trader Don Trader says:

    kesedian kita dalam sentiment bgini- adalah ilmu dan keyakinan . dn sejauh mana kita disiplin dgn pengurusan portfolio ,pecahan modal dan cash sebelum ini. dalam keadaan tepkasa. di kala kita rugi atau lekat. orang lain pun akan lekat juga. yg berbeza adalah faktor
    1.potensi kounter setelah ia jatuh,adakah akan menaik hebat kembali
    2. banyak dan sikitnya kejatuhan dari harga yg kita beli. – kat sini kita jaga grup dgn tahap harga utk PUP dan PUS. kita tak guide untuk ahli beli pucuk atau kounter yg harga nya telah menaik sangat tinggi

  • Don Trader Don Trader says:

    Bismillah.
    Setakat masa sekarang, pasaran masih wujud tekanan jualan, tapi ia tidak akan melarat kepada keadaan CRASH.
    Ia masih bersifat sementara. Sebarang kejatuhan sila pantau semua peluang yg wujud.
    kedudukan sentiment dan trend sekarang
    1. Di nilai dari sudut Turnover- Pada masa yg lepas kita telah bincangkan bahawa pasaran perlu wujud turnover sekitar 4 billion sehari + dan kekal dalam seuatu tempoh yg lama- lebih kurang 14-21 hari lebih.
    Dengan begini baru lah momentum RALLY mampu berlaku berterusan secara menyeluruh.
    2. Apa yg berlaku Turnover mulai merosot kpd 4 billion ke bawah. Ini merujuk patern sentiment telah berubah dan momentum RAlly yg dijangkakan cepat berlaku, perlu terlewat dan memerlukan suatu tempoh untuk kaunter masing2 menyerap kejatuhan dari aktivity cut loss retailer(flush out) sekali lagi. Pasti peserta2 yg telah mengejar harga pada heavy spike(menaik dengan volume) pada masa yg lepas, sedang goyang dan menunggu untuk cut loss/telah cut loss secara berperingkat. Selesai tujuan kejatuhan. Insyallah market akan kembali beraksi
    3. Kebiasaan tempoh penyerapan yang matang, ia perlu berlaku dalam 5-10 hari, dan utk tempoh seterunya ke 21 hari. Kejatuhan harga pd kebanyakan kaunter dilihat rata2 telah mencapi sekitar 14 hari. Insyallah keadaan ini sudah tidak boleh lama sebelum market menaik semula. Kemuncak ketakutan retailer itulah penanda aras bahawa harga telah mencapai yang terendah.
    4. Momentum RALLY di mana kenaikan kaunter secara menyeluruh perlu berlaku sebelum PRU. Memandangkan exdate adalah June 6 dan kita berhadapan dengan Ramadhan. PRU dijangka sebelum atau selepas Ramadhan, Ini bermaksud jika ada pihak yg berkepentingan mencari duit dari pasaran(dengan kenaikan harga saham) pasaran perlu bermula menaik sebelumnya ada tarikh penamaan calon atau pegubaran parlimen. (duit kena pakai untuk PRU bukan selepas PRU)
    5. RALLY Chinese New Year dan Hari Raya Puasa – yg sentiasa berlaku pada setiap tahun
    6. Kedudukan pertumbuhan data2 economy yg masih kukuh.
    7. Kaunter2 yang terpilih masih sentiasa berlaku Up Trend secara beterusan dibelakang tabir dengan volume yg kecil dan sederhana(di luar perhatian peserta/tidak menarik minat belian) setelah sentiment pulih dan harga barisan kounter2 tersebut sudah agak tinggi baru lah wujud volume(liquidity) dan menaik belian
    8. Pasaran pada asasnya tidak akan memberi untung dengan mudah kepada peserta. Apa yg kita yakini kebiasaan itu lah yg membawa akita kepada gagal dalam urusniaga dan sebaliknya. Banyak kekeliruan yg sentiasa wujud dari info dan fakta pasaran seharian. Seperti contoh,
    1.DJIA dan global menaik tinggi berterusan, pasaran dan harga saham malaysia tidak seiring menaik, dan setelah Index Global dalam lairan menurun dari menaik, baru lah harga2 saham mulai menaik.
    2. Semasa COP berlaku RALLY dari bawa USD50 ke bawa sehingga USD 66, harga2 saham ONG tidak terus menaik seiring. bahkan apabila COP kekal pada suatu paras dan menurun baru lah harga saham kounter ONG menaik dan setelah COP makin mencecah harga tertinggi rekod ke USD66, hampir harga saham2 ONG tidak bergerak menaik.
    ini semua merujuk kepada ketidakseimbangan antara pergerakan harga, fakta dan isu semasa. Di sini ia merujuk bahwa sentiment pasaran atau khusunya sector ONG masih belum capai ke paras PEAK atau Tepu.

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    allahukbar..byk ilmu dpt dri penerangam tuan kat atas ni..jazakallah

  • Alhamdulillah… semoga allah kurniakn ganjaran yg setimpal dgn ilmu yg tuan curahkn… terima kasih tuan

  • Don Trader Don Trader says:

    yg keliru atau kurang faham. sila ajukan soklan terus di bawah setiap komen. semoga allah mberikan kita pencerahan

  • tn, apakh psikologi pemikiran peserta retail yg Cuba dibentuk sekitar sini & kedepan

  • Don Trader Don Trader says:

    sentiasa ragu dan keliru

  • ikut TA, akhirnya kena cutloss memanjang ….Hilang arah tuju. Melekat Kat market

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    Zairi annuar:
    Oil jumped after Goldman Sachs Group Inc. boosted a price forecast by a third and said global crude markets have probably rebalanced.

    West Texas Intermediate futures added 0.8 percent in New York. Strong fuel demand, output cuts by OPEC and collapsing Venezuelan production have helped clear a glut six months earlier than anticipated, Goldman analysts Damien Courvalin and Jeff Currie said in a report, raising their six-month price expectation to $82.50 a barrel from $62.

    Bloomberg

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    good news perhaps

  • Marx Long Marx Long says:

    alhamdulilah..tq tuan

  • Don Trader Don Trader says:

    snap kedudukan COP utk 1-2 hari ini

  • Don Trader Don Trader says:

    key point market yg paling penting dalam menentukan strateri dan pengurusan portfolio dan cash

  • Don Trader Don Trader says:

    insyallah akan di susuli huraian ke sini- jika ada sokaln sila ajukan di sini

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    ape pendapat tuan dengan next week market..seem like oil jatuh hari tuh..jatuh sikit la kan

  • Nor Hazreen Nor Hazreen says:

    Apa agaknya terjadi isnin depan?😟

  • Pak Wahid Pak Wahid says:

    drop,follow dow,tapi tgk future esk pagi kalau hijau myb x kuat jatuh

  • As salam.
    Dalam pasaran sentiasa ade berita baik dan buruk yang di pisahkan pada waktu yang berasingan. Dan kebanyakan dari reaksi harga atau index selalunya merujuk kepada apa yg telah dan sedang berlaku,bukan kepada apa yang bakal berlaku. Dalam permahaman tentang sentimen dan trend sejak 5 tahun kebelakang. Sesuatu pertukaran sifat2 dalam pasaran berlaku selepas terzahirnya peristiwa atau fakta. Daan kebanyakan harga kounter menaik secara menyeluruh terutama barisan2 2nd line da 3rd line(penny stock) berlaku setelah Global/regional index jatuh setelah ia menaik banyak sebelumnya. Di mana tatkala global dan regional index pada masa yg lepas menaik. Pasaran malaysia tidak menunjukan kenaikan /reaksi yang sepatutnya.

  • Dari sudut pengesah bhatin dalam maqam musyahadah. Kami melihat arus tekanan kejatuhan masih wujud. Namun ia masih disifatkan sebagai sementara. Sebarang kejatuhan pd kounter2 mampu menjadi paras terendah pada keadaan kemuncak ketakutan(panic selling) dan pulih kembali.Pasaran akan lebih cenderung untuk berlaku RALLY semula setelah berluasanya activty CUT LOSS dan para peserta ragu serta tidak bersedia memasuki pasaran.
    Pada akhirnya kita akan memahami bahwa. *pasaran pada asasnya tidak akan memberi untung dengan mudah bagi peserta* kecuali dengan ilmu dan kemahiran yg mantap(displin)

  • Dari sudut seterusnya. Pasaran dan usaha iktiar kita semua adalah asbab dan munasab kepada jalan2 kereskian. Dan reski itu adalah sesuatu hal yg Mutlak bagi Allah. Jika di sandarkan di sini. Maka Harus bagi Allah memgurniakan kita limpahan kurniaanNya walau bagaiman pun keadaan pasaran. Setiap hari kounter2 akan menaik secara bergilir dan di waktu2 pasaran /kounter menaik,ia juga tidak mempastikan kita Untung.

  • Untuk pemantapan iktiar usaha. Mohon Ahli perbanyakan memyebut *Ya Allah*

  • Pak Wahid Pak Wahid says:

    Perbayakan sedekah kawan² sedekah kpd org yg betul² memerlukan insyaallah doa mereka mustajab

  • Pak Wahid Pak Wahid says:

    Akan dtg rezeki yg tidak disangka²,jgn takut harta habis jika bersedekah

  • Jualan besar besaran sehari sj jatuh rugi USD 100billion …Wang digital…..jerung dh jual duit digital beli duit sebenar USD….setelah mereka yakin ,USD akn naik interest rate…

  • meeting nk naik interest tu bulan March ,tp market dh beraksi awal sebulan jgk Malaysia pn dh naik interest rate awal2 lg…sebelum ni bila US naik interest, saham sana jatuh , mereka membeli saham emerging market yg lebih murah kerana kos kewangan dh naik di US…..

  • Transaksi Warrants minggu ini kurang dr kuantiti dn nilai Dr minggu lepas… Iaitu sebanyak 1.61 billion units bernilai RM243 million drpd 3.35 billion units bernilai RM1.40 billion pd minggu sebelumnya…( pandangan sy , vol & harga lebih bersifat penyerapan) …

  • Pak Wahid Pak Wahid says:

    esok market sambung jatuh lagi ka?mcm jatuh jatuh lagi

  • Nor Hazreen Nor Hazreen says:

    Makin berdarah market

  • Don Trader Don Trader says:

    sila snap kedudukan index gloobal semasa,dan sila tinjau semua peluang di sebalik kejatuhan. Kejatuhan masih di sifatkan sementara. insyallah tiada mebawa kepada malapetaka CRASH. kejatuhan besar index,kbiasannya dalam 2-4 hari berturutan sebelun ia rebound besar dan mbentuk RALLY Semula.Sehingga mencapai lowest, kekautan harga kounter akan mulai jelas dengan activity penyerapan kejatuhan, Di sana kita akan makin lihat bahwa pasaran/index akan bersdia utk rebound semula- rujuk huraian bab sentiment di website

  • Don Trader Don Trader says:

    signal sentiment masih belum wujud- insyallah ia bakal muncul dalam 2 hari terdekat ini-

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    Asian Markets Catch The Cold

  • Don Trader Don Trader says:

    arus pasaran(tekanan) semakin berkurangan dan bersedia utk melwan naik.

  • Don Trader Don Trader says:

    tujuan kejatuhan adalah nk bagi Flush Out Retailer. Market sudah berjaya. mereka berjaya jatuhkan harga ke paras level FS account2 margin juga. untuk recover hijau full day. ia perlukan hari lain., walapun lawan arus, ia bermaksud activity penyerapa kejatuhan akan mualai berlaku , tapi kenaikan terbatas sebab menunggu activity CUT LOSS selesai

  • M.I. Mohamad M.I. Mohamad says:

    Funny quote dia. US bersin market Asia yang selesema. Semoga Allah merahmati kita semua.

  • nilai kejatuhn dlm rekod sejarah. 50 point dlm 2 frame sesi pagi.. walaupun ia berubah bentuk. hukun tetap sama. penyerapan jualan perlu berlaku dan di susuli dgn signal sentiment. kmudian baru ia mnaik semula. kejatuhn yg bersize bgini. apabila sentiment pulih. teknikal rebound mampu berlaku rally dlm 5 hari berturutan

  • dalam case sentiment kali ni. ada bberapa perkera yg kena kaji dan teliti pd masa hadapan
    1.tu over harian yg pernaha sya hurai masa lepas d mana ia tak mampu sustain 4billion + ke atas. sustain turnover merujuk kpd momemtum rally ke tahap seterusnya. dan kegagalan adalah yg sebaliknya
    2.kenaikan turnover peak. jika tidak berlaku no 1. ia merujuk pelepasana script telah berlaku. sebab sebarang kejatuhan berlaku selepas berlakunya pelepasan script. kbiasaannya secara kasar. kita hanya sedar dan mampu kenalpasti setelah sentimen atau rally naik atau jatuh. jika harga dan sentiment rally. ia merujuk sebelum ini ada pengumpulan dan sebaliknya

  • patern dan trend sell off sebelum market rebound.
    1.kebiasaan dari tekananan kejatuhan. market perlukan panic selling untuk menjayakan cuy loss besaran2. keadaan sedemikian akan d ambil peluang oleh pihak2 tetentu untuk mengumpul.
    2.harga terendah dari panic selling akan berlaku pada frame pertama atau kedua harian dan seisi petang akan berlaku strong rebound. dan momemtum kenaikan akan berterusan untuk 3-5 hari. bgantung kpd trend kounter masing2.

  • Don Trader Don Trader says:

    OnG counter menampakan strong recover terlebih dahulu

  • Don Trader Don Trader says:

    rujuk HIBICUS

  • Don Trader Don Trader says:

    SAPNRG bleh fokus sebb baru announce dpt project kemarin 1 billion

  • Don Trader Don Trader says:

    waktu market bgini- sya perlu fokus kpd sentiment dan trend., bab pup dan PUS keutamaan di belakang. dgn apa yg di huraikan di sii- ahli bleh wat panduan utk trading, insyallah

  • Don Trader Don Trader says:

    patern sentiment skang. sama ada ia rebound dan close tinggi petsang ni terus. atau sambung jatuh pagi esok dan close ke petang tinggi(kalau ia berlaku esok,dengan kegiatan penyerapan harga skang berterusna, ) esok kemungkinan hanya index sahaja yg jatuh. harga kounter yg cukup jatuh dan ramai yg da cut loss. harga dah mampu bertahan sekitar ini atau menaik terus,

  • Don Trader Don Trader says:

    subhanllah index sedang recover terus. sudah 43 point dr 48 td

  • Don Trader Don Trader says:

    jika ikut bencmark kebiasaan market rebound dari activity SELL OFF(GLOBAL>REGIONAL) COP akan rebound terlebih dahulu. dengan kedudukan kounter ONG da dan COP sekarang- ia menampakan bahwa Kejatuhan (SELL OFF ) DJIA Dan FTSE bakal Berakhir- max tempoh adalah 2 hari(mampu terus jatuh utk panic/trick) selepas COP rebound

  • Don Trader Don Trader says:

    catit- dan fokus

  • Don Trader Don Trader says:

    sebelum DJIA dan FTSE rebound- sepatutnya harga COP akan aktive bergerak/ rebound

  • Don Trader Don Trader says:

    snap COP semasa utk rekod

  • Don Trader Don Trader says:

    snap skali lgi bg nampak rebound secara drastik- ia hint utk DJIA dn FTSE rebound malam ini

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    insyallah mcm ade sinar harapan ni

  • Alhamdulillah ahli dapat menyaksikan kebenaran ILMU

  • Don Trader Don Trader says:

    bab ni . kena kuasai sebelum sya tiada.. nati xde siapa lagi nak telaah dan hurai secara LIVE- waktu bgini – semua org termasuk otai pun akan diam sepi. jaga kepentingan masing2

  • Don Trader Don Trader says:

    banyak kounter telah rebound dari lowest tadi- takkan sempat buat PUS semua- sebab itu ahli kena hadam dan significant tentang huraian2 yg di berikan. agar mampu bertindak susulan dgn sendiri

  • Nor Hazreen Nor Hazreen says:

    Volume >4 bil walaupun index jatuh..ini ke yang tuan don maksudkan volume kene >4 bil untuk rally?

  • Don Trader Don Trader says:

    snap kedudukan COP semasa,ftse

  • Don Trader Don Trader says:

    sekarang COP dan future aktive utk menunggu pembukaan DJIA- di jangka DJIA rebound +

  • Don Trader Don Trader says:

    snap sebelum DJIA buka, bagi ade rekod

  • Jadi terrbalik

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    DJIA semasa

  • Don Trader Don Trader says:

    Yg ni tak buka lg

  • Don Trader Don Trader says:

    snap COP ,FTSE dan DJIA(sudah hijau)

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    tgh hijau lgi dow..hopefully boleh close hijau

  • Don Trader Don Trader says:

    bagi hadam apa yg di huraiakn . bab ni sangat sulit dan mahal ,kalau ahli mampu hadam , syukran

  • Don Trader Don Trader says:

    kita huraisejak pagi tadi berdasar ilmu dan hukum2. bukan atas dasar harapan. jadi jika ia tepat ontrack. haluan itu bukan sekadar penutup. kita dah explain bahwa ia mampu mebentuk signal rally. max 5 hari dan mampu ke signal RALLY seterusnya- modan hadam. case begini tak selalu berlaku- dan huraian ilmu bukan selalu dapat di buat LIVE

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    terima kasih tuan don..tp sy serious x khatam lgi mcm mane tuan predict jd mcm ni

  • Don Trader Don Trader says:

    setelah pasaran berjaya buat panic selling dan pesertanya CUT LOSS, bila penyerapan sempurna berlaku,moementum kenaikan perlu drastik. agar kenaikan harga meninggalkan perserta2 yg FOBIA dari activity Cut LOss. sehingga fobia mereka hilang dan kembali kejar harga

  • Don Trader Don Trader says:

    subhanallah,alhamdulilla wala ilaa ha illallah.. allahu akbar. bersyukurlah kita semua kpd allah dan teruskan lah mujahdah

  • Syed Raffi Syed Raffi says:

    alhamdulillah

  • Syed Ridhwan Syed Ridhwan says:

    syukur alhamdulillah

  • Mudahan ada ahli yang dapat mewarisi ilmu ini untuk warisan generasi seterusnya.

  • Don Trader Don Trader says:

    Mohd Saiful saya ambik masa 15 tahun untuk hadam bab index dan sentimen

  • Don Trader Don Trader says:

    kena katam semua bab dalam syllabus DT,termasuk bab2 kerohanian,

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    tuan sy sbnarnye dah baca apa yg tuan don tulis dri smlm lgi..buka index then tgk news tp still x paham..kalau using indicator ade nampak signal tp maybe wrong..sy ada cadangan..boleh tak ilmu mcm ni diajar dlm script x kelas nnti..blaja dalam group fb tak paham sebb klau dlm kelas boleh terus tnye..last sy join kelas seminar xde pon di ajar perkara ni

  • Don Trader Don Trader says:

    dalam huraian2 di atas. jika di teliti hnya 1 lagi syarat belum complete- signal sentiment. mudahan ia wujud dalam masa terdekat.

  • Hamdi Hamdi Hamdi Hamdi says:

    Ilmu begini sukar dan xmampu diajar di kelas.. Ia perlu reflect kepada market secara terus.. Jika diajar dlm kelas, akan lg xphm, kerana akan byk buat andaian2. . Andaian ni xbagus..

  • Hamdi Hamdi Hamdi Hamdi says:

    Sbb tu dlm kelas diajar foundation dulu.. Asas kpd pemikiran/konsep dontrader.. Kuasai yg asas, yg lain InsyaAllah akan menyusul..

  • Don Trader Don Trader says:

    nikkei open HI. dan kemudian di ikuti oleh KLCI yg akan menaik. Sila snap sebagai rekod dan rujukan ilmiah

  • Don Trader Don Trader says:

    kejatuhan pada petang ni adalah perkara yg dalam Track.
    1.menyerapa saki baki tekanan kejatuhan dari yg kemarin
    2.profit taking short term sebahgian dari pihak yg beli lowest kemarin
    3.term bergiliran dan menimbulkan keraguan beterusan pd perserta

  • Don Trader Don Trader says:

    seterusnya. FTSE akan bukan gap+(menaik petang ini dan insyallah DJIA malam ni akan kekal hi, kalau ia jatuh pun tak banayk dgn turnover mengecil,
    COP seperti yg di huraiakan pada masa yg lepas. jika ia kekal sustain pd USD 60+ ,ia sudah di anggap KUAT. (at least USD55-.66)

    Kebayakan harga yg mejatuh sekarang 3.44 pm. mampu recover dan close sedikit tinggi hari ni dalam dagangan mengecil(vol kapit). Ada bebrapa patern yg boleh di nilaikan untuk kenaikan dr lowest
    1. Harga menaik dan sustain di suatu paras sehingga melabih 3 hari dr lowest dan baru meneruskan kenaikan seterusnya- retail pasti tidak berminat dgn keraguan dn fobia cut loss berterusan
    2.acticvty penyerapan harga ,naik dan turun berlaku secara drastik. mengelirukan kepada peserta pasaran.. Namun harga aan close up sedikit demi seidkit setiap hari sehingga sampai ke suatu tahap ,ia mampu menaik dengan drastik bersama volume. di sana retail/peserta pasaran akan mengejar/obses membeli semula

  • Don Trader Don Trader says:

    snap FTSE- sudah buka

  • Don Trader Don Trader says:

    sejauh mana harga berlaku minor panic selling- bergantung sebanyak mana target- quota /estimate penjualan (FS) yg masih belum selesai

  • Don Trader Don Trader says:

    snap COP. COP perlu rebound secara aktive sekali lagi untuk membentuk momentum transaksi pasaran

  • Marx Long Marx Long says:

    dah ade tanda rebound

  • Don Trader Don Trader says:

    beli niat hibiscus .835

  • Don Trader Don Trader says:

    yang masih tak complete di sini adalah signal sentiment. mudahan ia di sempurnakan di masa terdekat

  • Marx Long Marx Long says:

    Signal sentimen yg dimaksudkan tu…adakah good news yg di nantikan?

  • Don Trader Don Trader says:

    sudah memasuki frame ke4 harian. harga tidak rebound spike hi. ia lebih kepada patern
    1. vol jatuh mengecil (kapit) hari ini dan bersambugn kenaik esok
    2.sustain rendah utk menyerap saki baki kejatuhan.. menaik semula selepas 3 hari dari lowest

  • kesefakatan ilmu yg di jelaskan oleh maqam musyahadah. kaedah ilmu nafas

  • kalau wujud aje yg ni. insyalah saya akan post umum. bilamana ia wujud. maka pd adat keviasaan. market tak leh jatuh lg. perubahana sifat akan jelas berlaku

  • Don Trader Don Trader says:

    Allah lebih mngetahui, di mana paras terendah dan bemulanya sentiment dan harga menaik- dan sesungguhnya, Ilmu Allah itu meliputi akan sesuatu

  • Don Trader Don Trader says:

    kita prove ilmu sekali lagi. untuk next- kena tinjau dan hadam sifat2 sekarang. untuk mngenal pasti apa yg berlaku seterusnya. DJIA sya sudah komen. next kena tgk NIkkei utk keesokan.. bberapa trend pasaran yg mampu berlaku. harga tidak akan peduli pd faktor index dan COP lg. trend ni yg kita tunggu

  • Don Trader Don Trader says:

    unutk membina momentum . bberapa kounter di barisan utama pasaran perlu Heavy Spike esok.

  • Marx Long Marx Long says:

    kaunter barisan utama tu kaunter mahal ke tuan? ke jenis mcm mana?

  • Marx Long Marx Long says:

    utk point no 2.
    naik n turun secara drastik ni blh di lihat pd pembelian besaran pastu buang pun besar..? retailer x leh nk agak movement sbb belian n jualan besaran mcm ni..sy pun confuse..

  • Don Trader Don Trader says:

    Marx Long mereka telah pun berjaya- nak prove kena guna kekuatan ilmu yg lebih halus. ilmu hati

  • Marx Long Marx Long says:

    even que buy yg besar kita kira gagah utk absorb sebarang jualan pun turut pecah…volume in n out besar..que di besarkan di kecilkan dgn laju

  • Marx Long Marx Long says:

    setuju tuan Don..mereka berjaya buat retailer mcm sy jadi ragu..seolah olah di sini..kekuatan belian secara besar n jualan besaran x leh di tafsir secara direct..kena fikir yg sebaliknya

  • Don Trader Don Trader says:

    Marx Long fikir boleh, nak tetapkan haluan,predict pun sesiapa boleh. cuma persoalannya- tepat ke tidak aje

  • Marx Long Marx Long says:

    ape maksud harga x peduli kpd indeks n CoP tuan Don ?

  • Marx Long Marx Long says:

    btul tuan..tepat or not tu yg menentukan..😔

  • Pak Wahid Pak Wahid says:

    Nikkie futures pon hijau

  • Don Trader Don Trader says:

    kebenaran dan ketepatan apa yg kita faham dan pegang (i’tiqad) bukan pada iktibar i’tiqad. sebab orang2 yg salah faham pun merasa benar dengan apa yg mereka faham dan mereka pegang. Kebenaran dan ketepatan pegangan kefahama itu perlu pd waqi'(diri perkara sendiri) di sini beza news,info dan ilmu . mengetahui sesuatu dengan hakikat ilmu- diri perkara yg sebenar ia di ciptakan

  • Don Trader Don Trader says:

    kebiasaan bagi manusia. mereka memerlukan kepada burhan dan dalil dalam membenarkan sesuatu. di sini mereka perlu melalui dan mecapai maqam waham,syak,zan dan yakin.Mencapai maqam Ilmu yakin itu sudah cukup untuk meletakan penilaian kita tidak jauh dr kebenaran . kebanyakan manusia sekarang hanya berkisar kpd ilmu zahir. dan hanya meyangka2 akan keyakinan. padahal keadaan mereka masih dalam zan,syak dan waham(ragu) di sini ahli perlu melepasinya dengan mujahadah yg beterusan. Mujahadah dalam keadaan yg tepat akan mejernihkan akal dan hati nurani- dengannya akan terbitlah ilmu2 yg halus dari dasar hati. dan dengan rahmat Allah jua kekadang terpancar sesuatu dari sumber2 ilham atau pun kasyaf kepada lautan ilmu mukasyafah.
    Kasyaf itu menerangkan ilham dan ilham itu menerangkan akal. Dengan sedemikian seseorang mampu dalam mengatahui sesuatu perkara dengan dalam dan nyata pada kebenarannya(waqi’)

  • Irfan Nazeri Irfan Nazeri says:

    Marx Long….kaunter barisan utama… Kaunter berwajaran berat, yg membentuk index, mahal etc

  • Marx Long Marx Long says:

    insyallah tuan..semoga sy beroleh kefahaman seperti ini

  • Don Trader Don Trader says:

    Marx Long insyallah

  • Marx Long Marx Long says:

    alhamdulilah..tq Irfan Nazeri…

  • Don Trader Don Trader says:

    snap nikkei225

  • Don Trader Don Trader says:

    snap keduduk COP

  • Don Trader Don Trader says:

    xde orang snap.
    kedudukan semalam DJIA -sustain. jatuh kembali setelah menaik. COP jatuh, NIkkei telah breaksi positive dari situasi. in menunjukan pasaran semakin natural. sebarang panic selling kedua- kesannya tidak kuat. market sudah pandai menyesuaikan diri. Pneyerapan berlaku. dan mmerlukan petunjuk2 seterusnya untuk membina momentum kenaikan. Dalam pasaran, sentiasa ada berita positive dan negetive.

  • Don Trader Don Trader says:

    pasaran masih ON TRACK seperti penghuraian kemarin walapun COP jatuh. Insyallah – ia mampu meneruskan momentum setelah COP menaik kembali

  • Don Trader Don Trader says:

    market sudah stabil- momentum sedang terbina. alhamdulillah

  • Mohd Saiful Mohd Saiful says:

    alhamdulillah

  • Don Trader Don Trader says:

    counter ONG spike walaupun COP tak spike- seperti pehuraian lepas

  • Marx Long Marx Long says:

    Counter ong spike once price COP drop…sy masih ingat penerangan tuan..

  • Don Trader Don Trader says:

    apa yg akan sentiasa berlakau adalah apa yg di luar pemikiran dan dorongan perserta untuk bertindak

  • Don Trader Don Trader says:

    kita dalam pasaran di ujji dan berhadapan dgn isu yg sama. Yg bezanya, sejauh mana kemampuan kita untu mehadapi pasaran dalam bentuk
    1.kesedian ilmu dan kemahiran
    2.Kesdian emosi dan rohani
    3.Pesediaan kewangan

  • Don Trader Don Trader says:

    sejak saya menceburi bidang saham. dan sehingga 15 tahun. saya built UP 1 dan 2, no 3 tak ada lansung
    no 3 hanya terbina setelah no 1 dan 2 semakin perform dan sempurna

  • Don Trader Don Trader says:

    hanya setelah 20 tahun selepasnya.. begitulah pengalaman dan kadar bgi orang yg rendah budi dan singkat akal macam saya..tambahan dari keadaan sumber kewangan yg tiada

  • Don Trader Don Trader says:

    dengan keadaan pasaran dan kemudahan sekarang.serta dengan ada grup,bimbingan guru yg betul dalam sosial network,seminar, sokongan platform investment bank. dan dengan kemampuan kalian semua yg jauh lebih cerdas dan ada sumber kewangan(modal) insyallah, 1,2,dan 3 akan mudah di kuasai dan di bina

  • Dalam hemah renungan saya . Pasaran perlu di sempurnakan dengan 1 signal sentiment. Untuk sekarang masih belum wujud. Dengan ada nya signal sentiment. Baru dapat di pastikan dengan lebih yakin bahwa arus kejatuhan sudah berakhir dan telah berlaku perubahan kpd uptrend semula.

  • Teruskan semangat dan bermujahadah. Insyallah

  • apa signal tu tuan ?

  • Dari sudut kesefakatan kerohanian. Ilmu nafas

  • Manusia selalu menilai sesuatu dgn bersandarkn kepada kekuatan alam,makluk dan diri sendiri.
    Apabila kita mulai menerokai iman dan bersandarkan kepada kekuasaan dan kebesaranNya. Kita akan melihat dan memahami sesuatu mengikut apa yg di ciptakan dan di tadbirkanNya. Di sini kita mulai menerokai alam kerohanian dan melihat qudrat,iradah dan ilmuNya

  • Memahami dan menerokai ilmu nafas bermaksud
    1.nafas tali kepada jasad
    2.tanafas tali kpd hati
    3.anfas tali kpd ruh
    4.nufus tali kpd sirr

    Semakin halus dan dalam kefahaman kita dalam menerokai alam rohani dengan menembusi tabir ilmu pengetahuan. Sesuatu yang kita lihat dan nilaikan sebelumnya akan menjadi erti dan maksud berbeza. Erti dan maksud tersebut akan menyimpulkan kita dengan kefahaman2 yg baru dan mewariskan hakikat2 seterusnya,sesuai dengan perubahan dan kedalaman ilmu yg kita kuasai

  • Don Trader Don Trader says:

    snap FTSE,DJIA dan COP

  • Don Trader Don Trader says:

    pergerakan COP menaik dgn kadar transaksi active luar biasa mgambarkan pemulihan bg DJIA dan FTSE- dan pemulihan atau trend DJIA dn FTSE akan mempegaruhi trend pergerka NIKKEI utk kesoknya. dan kembali ke Malaysia. begitu juga hubungan dgn bursa2 yg lain.

  • Don Trader Don Trader says:

    selaian dari COP- kalain boleh hadam dan tengok benchmark currency- ukt sya ckup dgn COP. yg penting. kena perfom baca pergerakan COP atau currency atau bende yg kita nilaikan- kalau baca benchmark tak tepat. maka cabang2 darinya juga akan tersasar jauh

Leave a Reply

  • Search Knowledgebase
  • Ask A Question?

Add A Knowledge Base Question !

You will get a notification email when Knowledgebase answerd/updated!

+ = Verify Human or Spambot ?