Berita dan Pengumuman

Kepentingan belajar dan berusaha

Bismillah
As salam. Kepada para sahabat yang di kasihi. Kita memahami bahwa dalam pasaran kita berhadapan dengan naik dan turunnya harga saham serta kitarannya. (Bergiliran) begitu juga kadar kereskian kita dari Allah. Sesekali kita di permudahkan dan untung dan sesekali di sulitkan lalu lekat dan rugi

Jika kita menjadikan keadaan hakikat market dan diri kita dari baik dan buruknya. Kelebihan dan kekurangan lalu mengambil keburukan dan kelemahan menjadi penghalang. Melihat kesulitan dan keburukan(kelemahan) market,diri dan orang lain..maka kita takkan kemana. Menunggu dan hanya melihat tiada akan pernah membawa kita ke sesuatu tempat yang lebih baik.

Jadi lihat dan kaji lah kelebihan market. Kelebiham dan potensi diri kita dan orang lain. Bangunkan kelebihan dan potensi diri yang kita ada dengan usaha yg sepadan.Ambil peluang sebaiknya dari apa yg wujud di sekitar kita.

Penguasaan ilmu dan kemahiran adalah asset terpenting bagi kita untuk berjaya dalam bersaham. Modal dan cash kita tiada akan membawa kita kemana tanpa ilmu dan kemahiran. Tanpanya kita akan sentiasa berada dalam belenggu yang sama. Kekadang untung dan rugi tanpa ada hala tuju yg menyakinkan.

Ilmu itu pelbagai di dalam pasaran. Dan setiap dari cabang ilmu memberikan kelebihannya yang tersendiri di samping kelemahan2nya. Belajar dan berusahalah. Belajar menguasai sesuatu kaedah dan kemudiannya berpindahlah untuk mempelajari kaedah2 dari cabang2 ilmu yg lain(seterusnya) perjalanan ilmu dan amal jauh sehinggakan kita mampu merasai dan menikmati buah dari ilmu dan amal(tanda ilmu dan amal kita sempurna)

Jangan sesekali beputus asa. Usaha adalah suatu perintah Ilahi (ilmu dan amal) sedangkan reski adalah tanggungan ilahi terhadap makluknya. Usaha itu jalan dan tanpa jalan keberhasilan kepada reski harus terbatas.

Dalam konteks yang di bin angkan di atas dan dalam penilaian kami. Rata2 antara kita tidak memperuntukan masa dan pelaburan yg cukup di dalam ilmu. Kita boleh/mampu beli saham dan masa untuk perkara lain. Tapi kita tak memperuntukan duit dan masa utk belajar.(alasan tak mampu belajar)

Kesungguhan belajar kita hanya ada apabila saham menaik sahaja padahal jika hati kita hidup dan mengutamakan ilmu dan faham kepentingannya. Kita akan akui bahwa ilmu itu meliputi jatuh dan naiknya saham. Tatakala saham naik dan turun akan ada ilmunya.

Begitulah kepentingan usaha beterusan dan jangam berputus asa. Semangat belajar kita haruslah bukan kerana untung dm ruginya. Naik dan turunnya saham dan apa yg ada d genggaman kita. Tapi semmagat kita harus wujud dari hati yang bersih dan bersuasanakan ilmu dan yakin.

Kerna ilmu lah kita memgenal,memahami dan membentuk amal perbuatan seterusnya. Dan dari sedemikian penyaksian2 pengalaman ilmu seterusnya akan membentuk keyakinan dan kenyataan.

Wahai sahabat sekelian. Masa tiada akan pernah menunggu kita. Kami mengajak sahabat2 semua mencari jalan kepada ilmu dan amal yg sebaiknya agar kita mampu maju seiringan.

Sama2 lah kita belajar dan berusaha

Grup dengam apa yang sempat kami wujudkan dengan pengisian2 dan kaedah2 pembelajaran mempunyai banyak ruang untuk kita sama2 belajar dan membangun bersama.

Sahabat2 yang pernah join grup berbayar atau scriptx,di minta recharge dengan yuran minima. Hadam apa yg cuba di sampaikan sehingga benar2 faham. Di scriptx kita hanya ada masa sehari untuk merumuskan syllabus dan metod dengan sususan dan pehuraian yang di anggap padat dan terpenting. Insyallah. Dengan kekerapan mengulang dan menyaksikan. Kita akan makin memahami.

Kepada yang sudah faham konsep ilmu di grup dan sudah beralih kepada penguasaan ilmu lain. Maka teruskan usaha anda. Semoga berjaya

Akhir kata. Jangan pernah berhenti berusaha sehinggalah kita benar2 berjaya. Jika ada sebarang pemasalahan berkaitan grup,seminar,website dan sebagaianya. Maka bolehlah menghubungi admin2 grup di contact page atau pm kami sendiri. Insyallah kami akan sentiasa membantu.

Sekian Terima kasih

-admin DON TRADER

42 Comments

  • Kepada sahabat yang ada kesukaran dan pemasalahan.Bolehlah terusnkan komem di sini atau PM saya sendiri. Insyalllah

  • Kepada ahli yg menghadapi kesukaran dan permasalah. Boleh terus bincang dan komem d bawah post ini atau pm saya sendiri

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    …Kelemahan yang saya hadapi adalah jangkaan yang tidak menentu sebagai contoh kaunter keasyi dah menunggu dengan penuh sabar ada kenaikkan sehingga 30 % boleh turun kembali ke 0%…dan bile melihat daripada information semasa telah menggugat fikiran untuk buat cutloss dan mengejar kaunter yang break out…so apakah sepatuknya kita buat untuk menghadapi perkara ini…

  • Syafiq Kamil Syafiq Kamil says:

    berapa yuran yg perlu dibayar jika mahu hadir ke kelas scriptx untuk ahli group berbayar?

  • Yuran fix untuk semua tak kira ahli berbayar atau tidak+ ada akses percuma selama sebulan. Kalau dah jadi ahli(juga akan extend sebulan)

  • Perkara d atas adalah lumrah dalam market. Konter2 yg meroket pada masa sekarang adalah dari konter2 yg kita tidak berminat pada masa lepas. Dan konter2 yg jatuh rendah sekarang adalah kebayakan dari konter2 yg kita amat berminat. Break out dr masa yg lepas. Hanya ada bbrapa konter sahaja yg bersifat long ranger menaik tak kira keadaan sentiment dn trend. Bab kat sini adalah kehalusan ilmu hati..yakin dalam tindakan. Bilaman ada ilmu yakin baru kita sabar dalam menghadapi turun naik harga dan sentiment.

    Kalau tak hadam yg ni. Bila kita berjaya sesuatu konter pun. Selepas wat belian seterusnya. Kita akam di hantui oleh perkara dan isu yg berulang. Antara yakin dan ragu

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    …antara sebab keraguan ini timbul kerana kebanyakkan diantara ahli kita cuba belajar dengan ilmu FA dan TA dan dari situ timbul keraguan tentang ilmu yang dipelajari …apakah nasihat tuan adakah perkara ini boleh dilakuka..

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    ilmu yang tuan curahkan telah banyak menyakinkan saya sebelum ini setiap kaunter hanya beli RM5K…tetapi sekrang dah beli sampai RM50K hanya satu kaunter dan adakah ini baik…minta nasihat tuan

  • Seperti nasehat2 para speaker di Scriptx. Masuk kelas. Tinggal dan kosongkan minda dr ilmu TA DAN FA. kemudian hadam dan faham betul. Jangan kaitkan dan cuba catukan kesimpulan selagi tidak arif tentang sesuatu cabang2 ilmu. Ia sebahgia dr adab ilmu bagi pemantapan kefahaman.

    Untuk pengetahuan kalian. Saya tidak tahu dan faham sikit pun pasal ilmun TA. kalau FA. hanya tahu dan tgk QR dan apa2 yg mudah aje

  • Bila tahap keyakinan kita sempurna dr hasil kesemua sudut ilmu yg pelbagai terutama pentunjuk dan pedoman dr hati yg bersandarkan kpd Allah. Maka corak dan bentuk /size dan risk yg kita ambil itu adalah saksi ilmu yakin yg telah mebina dalam diri kita. Semakin ia tajam dan bersinar. Amal lerbuatan kita akan tercorak dgn lebih baik.

  • Syafiq Kamil Syafiq Kamil says:

    Saya ada terbaca, ada diskaun yuran utk pelajar dgn kad pelajar yg sah iaitu hanya perlu bayar sebanyak rm650 sahaja. Adakah yuran ini masih valid?

  • Saya sendiri pernah di kala rugi
    1.pinjam duit credit card
    2.beli dalam acc margin dgn full limit
    3.beli censof wb semua at .05-7 sen. Dalam 1.8 juta share kalau tak silap. Sebelum beli sekitar .05. Saya da beli sekitar .085 dan losses. Jatuh lowest sya kumpul dan everaging besaran. (Harga lowest citer memang buruk)

    Ada 3 risk saya hadapi
    1.duit credit card
    2.guna margin full limit dgn 1 konter
    3.beli waarant dalam margim utk 1 counter secara full limit.

    Itulah buah dr keyakinan. Saya jual sekali gus at .145

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    ..Saya dulu menghadapi situasi yang sama..tetapi setelah menhadirinya nilai yuran adah masih rendah dengan ilmu yang diperolehi..

  • Untuk pelajar ade. Sila pm Syed Raffi

  • Untuk bekas peserta yg join seminar 1st bersma Tuan Nazzary Rosli juga. Yg masih belum hadir ke scriptx. Kami bg diskoun

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    Allahuakhbar… itulah tahap keyakinnan yang saya cuba hadamkan inshallah dengan izinNya suatu hari nanti akan berjaya…terimakasih diatas perkongsian yang boleh menambahkan lagi keyakinan saya…

  • Syafiq Kamil Syafiq Kamil says:

    ok terima kasih tuan

  • Acc sya dari modal 6k+ tahun lepas. Sekarang dah jadi ratusan ribu. Saya da withdraw cash rm150k pd tahun ni dlm acc tersebut.nilai belian ada lg dalam 200k. Hutang crd credit sya byr ansur. Sepatut da baki separuh lrpas bayar. Tp saya ambik balik wat bantu seorang hamba allah utk beliau melepasi mala petaka hidup

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    …Harta dan Ilmu semua milik Allah….kerana keyakinan kepadaNya sehingga menghilang perasan kedekut untu membantu ummah…so saya cadangkan kepada sahabat kita yang ada dlm group ini boleh mempelajari sesuatu daripada perbincangan ini… terimaksih tuan semoga Allah menjadikan ilmu ini sebagai amalan soleh

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    Dalam kes Keysic saya masih beli lagi slps turun daripada 0.175 ..apakah ini keyakinan…sb pihak diluar sana terutama retailer cutloss besar besaran…apakah tahap saya ini tuan…boleh nasiahat adakah tindakan yang betul seperti ilmu yang dicurahkan…

  • Keyakinan bukan sekadar apa yg kita fikir. Tp dari suasana petunjuk bhatin diri kita. Dari kasyaf dn ilham. Atau jalan2 kepada pencaman. Ia begantung kpd individu sejauh mana nur petunjuk itu benar yg medorong kpd amal perbuatannya. Kemudian apabila jelas d sini. Baru beralih kpd soal reski. Kemduian bab iman dan tauhid

    Iman. Atas takdir ..sambung huraian kejap lagi

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    Syed Dzulkarnain Yang nie lah saya cuba pertingkatkan terutama dalam pengibadatan adan tauhid kepada Allah..cuba hadam kan bagi menigkat keyakinan tauhid kepada Allah yang mana tiada sesuatu yang boleh memberi bekas hanya Allah 100%..

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    Dalam Kes AEM WA nie boleh buat exersise yang sama seperti yang tuan Syed Dzulkarnain share untuk counter censof wb di atas kita boleh tengok kenaikkan yang sekaran 0.075….

  • Mohd Zaki says:

    Komen yang sungguh membina

  • Isue d atas adalah kitaran biasa bagi setiap kali bertukar kounter pegangan(portfolio) samaada setelah jual untung portfolio sebelumnya. Klau setelah jual rugi portfolio(konter pegang) dan beli kounter lain.lagi lah begembangan yakin dan ragu dalam diri.

  • Yang ini tepat. Kerna yakin itu adalah waris ilmu. Dan asas ilmu yg utama adalah ilmu mengenal Allah( ilmu tauhid) dan dari ilmu ini lah baru bercabang2 kpd ilmu yg lain. Kalau ilmu yg kita pelajari tidak bercabang dan bersandarkan kpd Tauhid..sejauh manakah keyakinanan kita mampu berpegang..?

  • Program scriptx bukanlah program nak perah duit ahli. Kita fix yuran. Dan padatkan syllabus. Setiap kali scriptx berlainan kita tukar konter rujukan case. Agar pelbagai sudut ilmu mampu d huraiakan. Dan sebab itu kita buat recharge fees yg paling min. Rm150(sekadar byr tempat duduk dan makan) ia bertujuan ahli benar3 hadam dan faham.
    Ramai juga yg bertanya setelah datang scriptx tak tahu harga berapa nak entry beli dan jual.(pemikiran ilmu TA) jika pemahaman ilmu scriptx. Kita faham maksud dan erti. Keadaan dan siatuasi.kita akan tahu entry berapa yg sesuai utk beli dan jual. Bukan berkadarkan harga.

  • Kajian case terlalu banyak di grup. Terpulang admin mampu explain bende2 yg sama berulang kali. Atau usaha ahli sendiri mngikuti program grup (scriptx) atau mbaca dn mengkaji pa yg ade di fb DT dan website.
    Semakin lama grup wujud. Akan makin banyak material2 dan posting2 serta komen di muatkan.
    Grup sejak dulu tidak membenarkan komen yg merabang2. Hanya sekadar nak bercerita dan berjenaka. Hanya perbincnagan ilmiah di benarkam d grup. Baik dari pihak admin atau ahli. D sini ..grup kelamaan akan memuatkan info dan perbincagan yg sangat banyak. Jika ahli tak berusaha memgali semula posting dn komem2 yg lama. Nescaya ia akan terkambus di telan zaman

  • Pada waktu sekang market masih belum capai kenaikan bersekala superb. Keadaan masih belum sibuk dgn trading. Dalam keadaan begini sesuai utk betenang dan mengkaji dan memdalami ilmi. Kebanyakan suasana seminar dan kerancakannya biasanya wujud setelah sentiment rancak menaik. Kerna kita telah mebudayakan ilmu dengam bersandarkan kpd habuan .bukan dengan maksud dan hakikat sebenar.Sebab itu d singgungkan di dalam post. Semangat untuk belajar dan mendalami ilmi ini bukanlah pd keadaan market menaik shj. Ia perlu berterusan walau dalam semua keadaan .

  • Oo… Recharge fee dia berbeza..150 sahaja?. Saya pernah hadir di Damansara… Kalau saya nak hadir yg terdekat di Johor… Siapa yang boleh saya hubungi

  • Program di taman Perling Johor 19 0gos

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    contact nama dlm iklan script x

  • Recharge hanya rm150 di semua lokasi. Bayar tempat dan makan aje

  • Hamdi Hamdi Hamdi Hamdi says:

    Dlm kes konter semi con, news dah kluar smlm.. Mencatatkn profit yg tinggi bg sector semicon.. Unisem telah bergerak.. Yg lain2 InsyaAllah akan menyusul..

  • Keyasic dan aem*

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    Keyasic profit rendah drp jangkaan….

  • Sebelum profit increase harga menaik

  • Mohd Zaki Mohd Zaki says:

    …I though menaik sebelum 3i July dan menurun sejak 1 Ogos..

  • Semoga Allah membantu kita semua.. berpegang lah dengan Allah.Jangan sesekali berputus asa.Kurniaan Allah tersangat luas. Allah dengat zatNya yang kaya dan dengan segala kesempurnaan sifatNya..Al Ghani dan Al Mughni..jika berhimpun seluruh manusia dari awal hingga kiamat dan bermohon kurniaan dan pemberiaan reski..lalu d perkenankanNya kesuluruhan. Ia masih bukan setinta dari kekayaanNya..

Leave a Reply

Or