Laporan Kajian IlmiahPelabur Saham Bursa Malaysia

Laporan kajian PUP dan PUS ATURMAJU bagi kefahaman ilmiah

By 13/03/2016 March 21st, 2016 6 Comments

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasehani.

Assalamualaikum w.b.t

Adalah sebahagian adab orang-orang yang berjalan mencari kebenaran itu,mereka sentiasa bercakap benar dan sentiasa menuntut kebenaran. Tiada menyembunyikan kesalahan dan sentiasa memperbaiki kelemahan dan kekurangan.

Aturmaju-Pup

Aturmaju-PSBM1

Aturmaju-Harga-vs-Volume1

Aturmaju-PSBM2

 

Berikut adalah hint Sentimen dan Trend serta PUS yang diberikan dalam Grup FB DON TRADER.

Aturmaju-Sentimen1

Aturmaju-sentimen2

Aturmaju-pus

hintaturmju28.2.16

 

Di bawah adalah kaedah PUS yg di laksanakan di dalam Grup.

Bermula 01.08.2015, kaedah Panduan Urusniaga Singkat ( PUS t+8 ) akan di laksanakan seperti berikut di mana ia mengantikan sebarang kaedah PUS sebelum ini.

 1. Kaedah ini mengunakan sebahagian dari peruntukn TUNAI pecahan modal keseluruhan(rujuk kefahaman stratergi belian di bawah).
 2. Panduan Urusniaga Singkat hanya di buat di wall fb DT dan summary PUS akan di kemas kini di website.
 3. Akan hanya di berikn nama counter dan harga. Tiada TP(target Price) dan formate d berikan.
 4. Sasaran keuntungan adalah tidak terbatas. Dan ia bergantung kepada tahap keilmuan dan kemahiran ahli yang di bangunkan dari masa ke semasa.
 5. Kaedah STOP LOSS di guna pakai di mana sebarang 3 bid kejatuhan dari harga yang di berikan,warga ahli perlu JUAL (CUT LOSS).Warga ahli boleh membuat penilaian dan pertimbangan awal untuk meminimakan kerugian jika di dapati sesuatu PUS yang di berikan tiada menepati dengan sasaran pergerakan dan prospek kenaikan asal.
 6. Dalam rekod summary, hanya kenaikan sebanyak 3 bid dari harga yang di berikan yang di kira untung. Julat antara harga yang di berikan dan 3 bid menaik akan di tulis *tidak berubah* . Harga maximun kenaikan dalam masa 8 hari masih di rekodkan seperti biasa.
 7. Quantiti belian yang di syorkan adalah dalam gandaan 10-20k unit, (guna sebahagian dari pecahan modal(kecairan). Walaupun begitu, penentuan jumlah quantiti boleh di buat penilaian semula dari tahap keilmuan dan kemahiran para ahli pelabur sekelian.(dari keilmuan yang di terapkan dan di amalkan). Utamakan KECAIRAN TUNAI dalam kaedah ini ,agar kemampuan belian sentiasa wujud untuk menghadapi sebarang PELUANG dan RISIKO ke depan.
 8. PUS akan tamat tempoh sekiranya

-sebarang kenaikan berlaku dari counter dan harga di berikan sebanyak 3 bid ke atas

-atau telah melebihi T+8 tanpa ia di susuli dengan PUP(Panduan Urusniaga Pegang)

-setelah ia jatuh melbihi 3 bid ke atas.

 1. Jika dalam tempoh T+8, counter yang di berikan di susuli dengan Panduan Urusniaga Pegang,(termasuk PUS yang di tulis status PEGANG semasa ia di berikan) maka ahli boleh membuat pertimbangan untuk Pegang(Pick uP).
 2. Jika selepas 8 hari atau sebelum 8 hari, PUS di buat semula, (tanpa ada atau di susuli dengan mana-man PUP, ia bermaksud 8 hari trading maximum di sambung kembali)
 3. Pengiraan 8 hari berdasar T+8 = Di mana hari nama counter dan harga di berikan dari pkul 12.01 am-12.00 pm, ia di kira T0 . dan berakhirnya tempoh panduan ini adalalah pada hari T8 pada pkul 5 petang sebaik sahaja pasaran di tutup.
 4. Kaedah ini tidak meninjau semua counter dalam pelbagai katogeri dan timing pergerakan yang di tumpukan.Ia perlu lebih di utamakan kepada counter yang aktive dengan vol.Namun begitu keutamaan akan di buat kepada counter yang sudah ada Panduan Urusniaga Pegang(PUP) atau yang bakal di buat Panduan Urusniaga Pegang(PUP)

6 Comments

 • Don Trader says:

  Testing. Minta ahli yg bukan dr kalangan ahli berbayar DT klik dan view post. Boleh buka ke tak?

 • Hairey Hanafi says:

  Bleh tuan..tq..

 • Don Trader says:

  ok thanks. Ilmu itu bukan apa yg ada pada paparan,tulisan,tapi apa yang ada dalam dada manusia.- apa yang anda faham dan praktikan sehingga ia berhassil(peyaksian- buah ilmu)

 • Hairey Hanafi says:

  Moga Allah permudahkan tuan dlm menyampaikan ilmu..

 • Don Trader says:

  Semoaga Allah permudahkan kita semua untuk beroleh rahmat dan kurnia- ikuti dan sertai program pembanguan yang di lakukan oleh grup- in sya allah

 • Lokmanhakim Ahmad says:

  Tkasih tuan

Leave a Reply

Or