Pelabur Saham Bursa Malaysia

Pelaksanaan Panduan Urusniaga Singkat(PUS) T+8 mulai FEB 2015

Pelaksanaan Panduan Urusniaga Singkat(PUS) T+8  mulai FEB 2015

Dengan Nama Allah jua kita akan mulakan sesuatu kaedah dan pelaksanaan seperti berikut di mana ia mengantikan kaedah PUS (T+3) sebelum ini.Sekali gus kaedah PUS T+3 sebelum ini telah pun di mansuhkan.

1.Kaedah ini mengunakan sebahagian dari peruntukn TUNAI pecahan modal keseluruhan(rujuk kefahaman stratergi belian) https://dontrader.net/index.php?topic=715.0 .

2. Panduan Urusniaga Singkat hanya di buat di wall fb DT dan summary PUS akan di kemas kini di website.

3. Akan hanya di berikn nama counter dan harga.Tiada TP(target Price) dan formate d berikan.

4.Sasaran keuntungan adalah tidak terbatas.Dan ia bergantung kepada tahap keilmuan dan kemahiran ahli yang di bangunkan dari masa ke semasa.

5.Dalam rekod summary baru,hanya kenaikan sebanyak 3 bid dari harga yang di berikan yang di kira untung.Julat antara harga yang di berikan dan 3 bid menaik akan di tulis *tidak berubah* . Harga maximun kenaikan dalam masa 8 hari masih di rekodkan seperti biasa.

6.Quantiti belian dalam gandaan 10-20k unit,(guna sebahagian dari pecahan modal(kecairan).Walaupun begitu, penentuan jumlah quantiti boleh di buat penilaian semula dari tahap keilmuan dan kemahiran para ahli pelabur sekelian.(dari keilmuan yang di terapkan dan di amalkan). Utamakan KECAIRAN TUNAI dalam kaedah ini ,agar kemampuan belian  sentiasa wujud untuk menghadapi sebarang PELUANG dan RISIKO ke depan.

7.PUS akan tamat tempoh sekiranya sebarang kenaikan  berlaku dari counter dan harga di berikan sebanyak 3 bid ke atas atau telah melebihi T+8 tanpa ia di susuli dengan  PUP(Panduan Urusniaga Pegang). Walaupun begitu  para pelabur  masih boleh memilih untuk terus pegang dan merujuk kepada PUP(sekiranya caunter tersebut adalah dari PUP yg sedia ada dan  masih SAH)

8.JIka dalam tempoh T+8, counter yang di berikan di susuli dengan Panduan Urusniaga Pegang,maka ahli boleh  membuat pertimbangan untuk Pegang(Pick uP).

9.Jika selepas 8 hari atau sebelum 8 hari, PUS di buat semula,(tanpa ada atau di susuli dengan mana-man PUP,ia bermaksud 8 hari trading maximum di  sambung kembali.

10.Pengiraan 8 hari berdasar T+8 = Di mana hari nama counter  dan harga di berikan dari  pkul 12.01 am-12.00 pm, ia di kira T0 . dan berakhirnya tempoh panduan ini adalalah pd hari T8 pada pkul 5 petang sebaik sahaja pasaran di tutup.

11.Kaedah ini meninjau semua counter dalam pelbagai katogeri dan timing pergerakan yang di tumpukan.Dan keutamaan akan di buat  kepada counter yang sudah ada Panduan Urusniaga Pegang(PUP) atau yang bakal di buat Panduan Urusniaga Pegang(PUP)

Harap maklum

Leave a Reply

Or