Bursa MalaysiaPanduan Urusniaga Singkat (T+8) PSBM

Kaedah PUS T+8 Bermula 01.08.2015

By 21/05/2015 August 1st, 2015 2 Comments

Dengan Nama Allah

Bermula 01.08.2015, kaedah Panduan Urusniaga Singkat (PUS t+8) akan di laksanakan seperti berikut di mana ia mengantikan sebarang kaedah PUS sebelum ini.

1. Kaedah ini mengunakan sebahagian dari peruntukn TUNAI pecahan modal keseluruhan(rujuk kefahaman stratergi belian di bawah).

2. Panduan Urusniaga Singkat hanya di buat di wall fb DT dan summary PUS akan di kemas kini di website.

3. Akan hanya di berikn nama counter dan harga. Tiada TP(target Price) dan formate d berikan.

4. Sasaran keuntungan adalah tidak terbatas. Dan ia bergantung kepada tahap keilmuan dan kemahiran ahli yang di bangunkan dari masa ke semasa.

5. Kaedah STOP LOSS di guna pakai di mana sebarang 3 bid kejatuhan dari harga yang di berikan,warga ahli perlu JUAL (CUT LOSS).Warga ahli boleh membuat penilaian dan pertimbangan awal untuk meminimakan kerugian jika di dapati sesuatu PUS yang di berikan tiada menepati dengan sasaran pergerakan dan prospek kenaikan asal.

6. Dalam rekod summary, hanya kenaikan sebanyak 3 bid dari harga yang di berikan yang di kira untung. Julat antara harga yang di berikan dan 3 bid menaik akan di tulis *tidak berubah* . Harga maximun kenaikan dalam masa 8 hari masih di rekodkan seperti biasa.

7. Quantiti belian yang di syorkan adalah dalam gandaan 10-20k unit, (guna sebahagian dari pecahan modal(kecairan). Walaupun begitu, penentuan jumlah quantiti boleh di buat penilaian semula dari tahap keilmuan dan kemahiran para ahli pelabur sekelian.(dari keilmuan yang di terapkan dan di amalkan). Utamakan KECAIRAN TUNAI dalam kaedah ini ,agar kemampuan belian sentiasa wujud untuk menghadapi sebarang PELUANG dan RISIKO ke depan.

8. PUS akan tamat tempoh sekiranya
-sebarang kenaikan berlaku dari counter dan harga di berikan sebanyak 3 bid ke atas
-atau telah melebihi T+8 tanpa ia di susuli dengan PUP(Panduan Urusniaga Pegang)
-setelah ia jatuh melbihi 3 bid ke atas.

9. Jika dalam tempoh T+8, counter yang di berikan di susuli dengan Panduan Urusniaga Pegang,(termasuk PUS yang di tulis status PEGANG semasa ia di berikan) maka ahli boleh membuat pertimbangan untuk Pegang(Pick uP).

10. Jika selepas 8 hari atau sebelum 8 hari, PUS di buat semula, (tanpa ada atau di susuli dengan mana-man PUP, ia bermaksud 8 hari trading maximum di sambung kembali)

11. Pengiraan 8 hari berdasar T+8 = Di mana hari nama counter dan harga di berikan dari pkul 12.01 am-12.00 pm, ia di kira T0 . dan berakhirnya tempoh panduan ini adalalah pada hari T8 pada pkul 5 petang sebaik sahaja pasaran di tutup.

12. Kaedah ini tidak meninjau semua counter dalam pelbagai katogeri dan timing pergerakan yang di tumpukan.Ia perlu lebih di utamakan kepada counter yang aktive dengan vol.Namun begitu keutamaan akan di buat kepada counter yang sudah ada Panduan Urusniaga Pegang(PUP) atau yang bakal di buat Panduan Urusniaga Pegang(PUP)

Sekian Terima Kasih.

Don Trader

————————————————————————————————————————————————————————————————-

Untuk rujukan,kajian dan penilaian warga ahli dengan kaedah dan pelaksanaan PUS T+3 dan T+8 pada masa lepas. Sila rujuk semua rekod formate kaedah- kaedah yang telah di bangunkan setakat ini dan rekod laporan summary di bawah.

laporanPUST3jan2014-jan2015

laporanPUST8 feb2015-june2015

Kefahaman Panduan Urusniaga Singkat di DON TRADER(formate bermula Jan 2014- feb 2015)

Panduan Urusniaga Singkat atau daily trade(max 3 hari)hanya di buat di wall FB DON TRADER. Selepas 3 hari /sebarang kenaikan yang berlaku dari counter dan harga di berikan, ia akan tamat tempoh/expired. Pelabur di kehendaki mengambil inisiatif untuk dispose pada sebarang harga. Tiada sasaran harga(target price) di berikan. Pengiraan 3 hari berdasar T+3,di mana ia bermula pada hari counter di berikan dari pukul 12.01 am-12.00 pm, ia di kira T0. Dan berakhirnya tempoh panduan ini adalah pada hari T3 pada pukul 5 petang sebaik sahaja pasaran di tutup.

Kaedah ini mengunakan sebahagian dari peruntukan cash pecahan modal keseluruhan(rujuk kefahaman stratergi belian). Akan hanya di berikn counter dan harga. Selepas 3 hari atau sebelum 3 hari, ia di post/berikan semula, ia bermaksud, 3 hari trading max di sambung kembali. Tiada TP dan formate di berikan.

Jika dalam tempoh T+3 counter yang di berikan di susuli dengan Panduan Urusniaga Pegang, maka pelabur boleh membuat pertimbangan untuk pick up/Pegang.

Kaedah ini meninjau semua counter dalam pelbagai kategori dan timing pergerakan yang di tumpukan. Kekadang ia di buat pada counter yang sudah ada panduan urusniaga pegang dan sebaliknya.

Walaupun begitu, utamakan kecairan dalam kaedah ini, agar modal cash sentiasa dapat rolling. Sementara bakat dan kemahiran sentiasa dapat di latih secara live trading.

Sasaran keuntungan adalah minimun rm100 sehari secara purata dari semua transaksi. Di syorkn belian dalam gandaan 10-20k unit shares, (guna sebahagian dari pecahan cash(kecairan) naik .005 sen dan keatas sudah cukup untuk dapatkan min rm100. Adapun sedekian, jika keilmuan dan kemahiran anda sudah semakin baik da mampu menilai pegerakan, pengambilan untung boleh di buat dengan margin/julat yang lebih besar.

Harap maklum.

01 - Jan 2014

02 - Feb 2014

03 - March 2014

04 - April 2014

05 - May 2014

06 - June 2014

07 - July 2014

08 - August 2014

09 - Sep 2014

10 - Oct 2014

11 - Nov 2014

12 - Dec 2014

a01 - Jan 2015

Pelaksanaan Panduan Urusniaga Singkat (PUS) T+8 mulai FEB 2015- June 2015

Dengan Nama Allah jua kita akan mulakan sesuatu kaedah dan pelaksanaan seperti berikut di mana ia mengantikan kaedah PUS (T+3) sebelum ini. Sekali gus kaedah PUS T+3 sebelum ini telah pun di mansuhkan.

1. Kaedah ini mengunakan sebahagian dari peruntukn TUNAI pecahan modal keseluruhan(rujuk kefahaman stratergi belian di bawah).

2. Panduan Urusniaga Singkat hanya di buat di wall fb DT dan summary PUS akan di kemas kini di website.

3. Akan hanya di berikn nama counter dan harga. Tiada TP(target Price) dan formate d berikan.

4. Sasaran keuntungan adalah tidak terbatas. Dan ia bergantung kepada tahap keilmuan dan kemahiran ahli yang di bangunkan dari masa ke semasa.

5. Dalam rekod summary baru, hanya kenaikan sebanyak 3 bid dari harga yang di berikan yang di kira untung. Julat antara harga yang di berikan dan 3 bid menaik akan di tulis *tidak berubah* . Harga maximun kenaikan dalam masa 8 hari masih di rekodkan seperti biasa.

6. Quantiti belian dalam gandaan 10-20k unit, (guna sebahagian dari pecahan modal(kecairan). Walaupun begitu, penentuan jumlah quantiti boleh di buat penilaian semula dari tahap keilmuan dan kemahiran para ahli pelabur sekelian.(dari keilmuan yang di terapkan dan di amalkan). Utamakan KECAIRAN TUNAI dalam kaedah ini ,agar kemampuan belian sentiasa wujud untuk menghadapi sebarang PELUANG dan RISIKO ke depan.

7. PUS akan tamat tempoh sekiranya sebarang kenaikan berlaku dari counter dan harga di berikan sebanyak 3 bid ke atas atau telah melebihi T+8 tanpa ia di susuli dengan PUP(Panduan Urusniaga Pegang). Walaupun begitu para pelabur masih boleh memilih untuk terus pegang dan merujuk kepada PUP(sekiranya caunter tersebut adalah dari PUP yg sedia ada dan masih SAH).

8. Jika dalam tempoh T+8, counter yang di berikan di susuli dengan Panduan Urusniaga Pegang, maka ahli boleh membuat pertimbangan untuk Pegang(Pick uP).

9. Jika selepas 8 hari atau sebelum 8 hari, PUS di buat semula, (tanpa ada atau di susuli dengan mana-man PUP, ia bermaksud 8 hari trading maximum di sambung kembali.

10. Pengiraan 8 hari berdasar T+8 = Di mana hari nama counter dan harga di berikan dari pkul 12.01 am-12.00 pm, ia di kira T0 . dan berakhirnya tempoh panduan ini adalalah pada hari T8 pada pkul 5 petang sebaik sahaja pasaran di tutup.

11. Kaedah ini meninjau semua counter dalam pelbagai katogeri dan timing pergerakan yang di tumpukan. Dan keutamaan akan di buat kepada counter yang sudah ada Panduan Urusniaga Pegang(PUP) atau yang bakal di buat Panduan Urusniaga Pegang(PUP)

a02 - February 2015

a03 - March 2015

a04 - April 2015

a05 - May 2015

a06 - June 2015

2 Comments

 • Mohamed Wael says:

  Salaam Tn. Don,

  bagai mana pengiraan 3 bit kenaikan / 3 bit penurunan di kira dari sesuatu harga?

 • Waalaikumsalam wbt

  Julat pergerakan harga/bid pada kumpulan harga-harga tertentu :-
  a) 0.01 – 1.00 (setiap bid adalah 0.005 – 1/2 sen)
  b) 1.00 – 10.00 (setiap bid adalah 0.010 – 1 sen)
  c) 10.00 & ke atas (setiap bid adalah 0.020 – 2 sen)

Leave a Reply

Or