Pelabur Saham Muslim Bursa Malaysia

Bila waktu Untuk Beli dan Jual

Salah satu faedah melabur dalam pasaran saham adalah bahawa anda boleh melakukannya selepas waktu dagangan. Bursa Malaysia dibuka 9:00-12:30, sekali lagi 2:30-5:00 tetapi anda boleh melakukan pesanan penyelidikan dan tempat di luar waktu ini.

Jadi, katakan anda pergi kerja sepanjang hari dan hanya mempunyai waktu petang dan hujung minggu percuma. Pada malam hari anda akan mengkaji apa yang berlaku kepada pasaran hari itu dan membuat keputusan bagaimana untuk perdagangan hari berikutnya. Jika anda terlepas beberapa malam pada minggu, anda boleh melakukan analisis anda pada hujung minggu.

Terdapat dua cara untuk meletakkan membeli atau menjual pesanan:

Pada Perintah Pasaran
Anda hanya boleh membuat ‘di pasaran’ pesanan semasa waktu dagangan. Jika anda melakukan kajian anda selepas waktu dagangan maka anda akan meletakkan pesanan melalui dengan broker anda secepat pasaran dibuka pada hari berikutnya. Pembelian itu akan dibuat ‘Pada Pasaran’ harga, yang mungkin berbeza daripada harga yang anda ditemui semasa penyelidikan anda malam sebelum.

Pada Had Pesanan
Kelebihan ‘Pada Had’ pesanan adalah bahawa anda menetapkan harga maksimum yang akan membeli atau harga minimum anda akan menjual saham untuk. Jadi, jika anda telah melakukan penyelidikan anda petang itu dan memutuskan bahawa yang paling anda mahu membayar bagi bahagian ialah RM 1.20 maka anda meletakkan ‘Pada Had’ perintah untuk 100 saham pada RM1.20. Jika broker anda boleh mendapatkan saham-saham itu RM1.20 mereka akan membeli untuk anda. Jika tidak, mereka tidak akan membuat perdagangan.

Amalan ini adalah cukup baik jika anda mahu untuk mengawal jumlah yang anda melabur. Kelebihan lain membeli ‘Pada Had’ adalah bahawa anda boleh membuat pesanan membeli / menjual di luar waktu pasaran. Oleh itu, keperluan perniagaan dagangan saham anda tidak mengganggu kerja waktu siang anda.

Leave a Reply